Input your search keywords and press Enter.

Sastanak gradonačelnika i ministrice kulture i medija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima održali su danas radni sastanak na temu zajedničkih aktivnih projekata kao i o nizu različitih tema od obostranog interesa.

Gradonačelnik je ministricu i njen tim izvijestio o tijeku projekta revitalizacije kompleksa TUP-a, a koji je dobio potporu Europske komisije kroz program Europski Bauhaus kao jedan od 20 najboljih projekata u Europi. Cilj revitalizacije nekadašnjeg industrijskog pogona je formiranje održivog modela  „novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora“.

Također, gradonačelnik je izložio napredak EU projekta Aglomeracije, najvećeg infrastrukturnog zahvata u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav u povijesti Dubrovnika, a koji se u jednom dijelu odnosi i na nastavak radova na čišćenju i sanaciji sustava odvodnje Straduna i povijesne jezgre  s rokom završetka do veljače 2024. godine.

Gradonačelnik i ministrica razgovarali su i o provođenju Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom Dubrovnika. Istaknut je projekt novog objekta OŠ Marina Getaldića u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Investicija adaptacije i uređenja škole provodi se uz donaciju Zaklade Caboga Stiftung i primjer je dobre prakse kako se u sinergiji treba raditi na očuvanju „živog Grada“ i podizanju kvalitete života u povijesnoj jezgri, što je jedan od strateških ciljeva Plana upravljanja.

Tijekom sastanka predstavnici Grada i Ministarstva kulture dotaknuli su se i drugih tema poput izmjena Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika i drugih nepokretnih kulturnih dobara u okolici Dubrovnika. Cilj izmjena Zakona je osigurati kontinuirana ulaganja u održavanje spomeničke baštine, ali ujedno i pospješiti proces aseizmičke sanacije zgrada u povijesnoj jezgri.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)