Input your search keywords and press Enter.

SARABANDA ZA ANAMARIJU I HAIKU IZ BOLNICE

Predstavljanje donacije pjesničko-grafičkih mapa
u izdanju Zbirke Biškupić

 

U Atelijeru Pulitika u ponedjeljak, 14. kolovoza s početkom u 20:30 sati održat će se predstavljanje pjesničko-grafičkih mapa Sarabanda za Anamariju i Haiku iz bolnice u izdanju Zbirke Biškupić. Na predstavljanju će govoriti Božo Biškupić, utemeljitelj Zbirke Biškupić, akademik Luko Paljetak, umjetnik Tin Samaržija, povjesničarka književnosti izv.prof.dr.sc. Katja Bakija i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina. Stihove će na hrvatskom jeziku čitati Luko Paljetak i Hrvoje Sebastijan, dok će Haiku iz bolnice Kazuhiro Tamari i Mika Uehera čitati na japanskom jeziku. Za glazbenu pratnju bit će zadužen maestro Miho Bulić.

Ove su dvije pjesničko-grafičke mape vrijedna donacija Boža Biškupića Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Pjesničko-grafička mapa Sarabanada za Anamariju Luka Paljetka koja će se ovom prilikom prvi put predstaviti javnosti, objavljena je 17. svibnja 2023. u Zagrebu u biblioteci ‘Speculum’ koju je osnovao, uređuje i likovno oblikuje Božo Biškupić. Predgovor je napisao Krešimir Nemec. Pjesme su otisnute u 69 primjeraka, te se u svakom nalazi i orginalni crtež (tuš, tuš u boji) i deset grafičkih listova u tehnici bakropisa (2022.) Tina Samaržije. Naslovi pjesama su: Bijeg, Most, Ukradena knjiga, San, Osjećaj, Udarci, Dan, Jesen, Prekratki present, Ljubav, Analiza, Sluga, Barbari, Voće, Ruke i Nebo. Djelo je posvećeno prevoditeljici, lektorici, urednici i supruzi Luka Paljetka, Anamariji Paljetak koja je preminula 2019. godine.

Pjesničko-grafička mapa Haiku iz bolnice autora Luka Paljetka objavljena je prvi put 22. veljače 2023. u Zagrebu u biblioteci ‘Arbor’ koju je osnovao, uređuje i grafički oblikuje Božo Biškupić. Pjesme su na japanski jezik preveli Yutaro Nishida i Tomislav Mikuljan, te su otisnute u 67 primjeraka. Dva posebna primjerka namijenjena su Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i National Diet Library u Tokiju. Paljetak zapisuje 25 haiku pjesama u Zagrebu tijekom boravka u bolnicama u prosincu 2022. U svakom primjerku nalazi se šesnaest grafičkih listova (2023.) u tehnikama bakropisa i akvatinte Mirana Šabića. Ova je knjiga izdana u povodu 30. obljetnice diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Japana.

Osim predstavljanja navedenih pjesničko-grafičkih mapa, u Atelijeru Pulitika će do 20. kolovoza biti postavljene i dvije izložbe, izložba Tina Samaržije Iz knjige pjesama Luka Paljetka – Sarabanda za Anamariju te izložba Mirana Šabića Iz knjige pjesama Luka Paljetka – Haiku iz bolnice.

Biografije:

LUKO PALJETAK

Pjesnik, prevoditelj, pisac za djecu, redatelj, feljtonist, likovni i kazališni kritičar, dramski pisac, rođen je u Dubrovniku 1943. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru 1968. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1992., te je član Društva hrvatskih književnika od 1968. godine. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU). Paljetak je član Slavenske akademije za književnost i umjetnost (Varna); Europske Akademije znanosti, umjetnosti i književnosti ‘Leonardo da Vinci’ (Francuska, 2017.); te je prvi inozemni član Akademije ruske književnosti (ARS) u Moskvi. Objavljivao je do sada brojne zbirke pjesama za odrasle i djecu. Objavio je dramsku knjigu tekstova, knjigu zapisa i eseja o hrvatskim slikarima i drugim (‘Slike s izložbe’, Zagreb, 1990.), zbirke haiku poezije, knjigu o lutkarstvu i lutkarskom kazalištu, knjige znanstvenih rasprava i članaka o hrvatskoj književnosti, više pjesničko-grafičkih mapa u suradnji s hrvatskim likovnim umjetnicima. U izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu objavio je likovne monografije. Objavio je mnoge prijevode sa stranih jezika, među kojima treba izdvojiti prijevod cjelokupnog pjesničkog djela F. Prešerna, G. Chaucera (‘Conterburyjske priče’), W. Shakespearea (‘Soneti, ‘Izgubljeni trud’, ‘Periklo), J. Joycea (‘Uliks’), O. Wildea (‘Balada o tamnici u Readingu’, ‘Pjesme’, ‘Bajke’) i dr. Ima i gramofonsku ploču i kasetu sa svojim pjesmama u vlastitoj interpretaciji (‘Kako se gradi kula od karata’, Zagreb, 1985.). Autor je većeg broja radiodrama koje su izvođene i nagrađivane na natječajima u zemlji i inozemstvu, te su objavljene u knjizi ‘Kazalište u zraku’ (Dubrovnik, 2001.).  Luko Paljetak je jedno od najvećih imena cjelokupne hrvatske književnosti te je svojom poezijom, prozom i dramama za djecu i odrasle, ali i prevoditeljskim i uredničkim radom zauvijek zadužio i promijenio tok hrvatske literature.

 

MIRAN ŠABIĆ

Miran Šabić je slikar i grafičar, rođen je 1986. u Brežicama. U Zagrebu je maturirao 2005. na grafičkom odjelu u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, diplomirao je grafiku 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti (F. Paro), gdje je 2017. doktorirao (A. Rašić, L. Kovač) i gdje od 2012. predaje na Grafičkom odsjeku, danas kao izvanredni professor. Dobitnik je više nagrada i priznanja od kojih se ističu: Nagrada Vlade Republike Južne Koreje (Congressman Award, World Youth Art Festival, Seoul, 2017.); Nagrada Muzeja suvremene umjetnosti (33. salon mladih, Dom HDLU, Zagreb, 2016.); IMAF award, OSTEN (Bijenale crteža, Makedonija, 2012.), Velika nagrada za grafiku _ INTERBIFEP (Međunarodna galerija portreta, Tuzla, 2011.), Nagrada HDLU-a (6. Hrrvatski trijenale grafike, Zagreb, 2012.), Nagrada Cleuna (2. Međunarodni trijenale grafike Livno, 2020.) i dr. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

TIN SAMARŽIJA

Tin Samaržija rođen je 1997. u Zagrebu gdje je maturirao na Grafičkom odjelu Škole primjene umjetnosti i dizajna. Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 2016. i završio je preddiplomski studij na grafičkom odsjeku u klasi Roberta Šimraka. Po završetku preddiplomskog studija 2020. / 2021. upisuje diplomski studij u klasi istog profesora i postaje član Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Završava diplomski studij grafike 2022. pod mentorstvom Josipa Baće. Radio je na velikom projektu ‘Sonetni vijenac’ posvećen Tonku Marojeviću. Njegovi radovi nalaze se u raznim kolekcijama, u zbirkama kulturnih institucija i ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu. Samostalno počinje izlagati od 2010. godine te predstavlja stvaralaštvo na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.