Input your search keywords and press Enter.

Slikovitom, turističkom otoku Šipanu se trebaju što prije riješiti komunalni problemi koji ga već godinama muče!
Lijepo uređeni turistički Šipan muče problemi s kanalizacijom kao i ostale naseljene elafitske otoke: Kalamotu i Lopud? Do kada? Isto tako put kroz Šipansko polje je prilično zarastao, pun korova i drače, dok u Šipanskoj luci na gl.rivi vjetar i struje nanose naplavine smeća na moru!

Prošli petak naši mladi ekoaktivisti Eko-Omblići & Zeleno Sunce posjetili su u svojoj već 49 Eko-patroli „zlatni“ i otok Šipan, kojeg zovu još i zlatni jer je bio poznat po svom čuvenom maslinovom ulju! Mi bismo dodali da je Šipan poznat po još netaknutoj prirodi, po brojnim ljetnikovcima, crkvama, kapelicama, vinogradima i ribarima. Čim smo došli u Suđurađ dočekalo nas dosta izletničkih brodova, lijepo uređena i rascvjetana riva. Obišli smo dva stabla maslina koja rastu na rivi i koja su posadili prije 10 i 8 godina Eko Omblići. Po rivi se suše ribarske mreže a barke guc se ljuljaškaju na moru. Jedan naš Eko–Omblić koji ima rodbinu na Šipanu nam pokazuje malu plažu gdje se možemo kupati a gdje ne ide kanalizacije. Malim minibusom dobrotom Jp Libertas prolazimo kroz Šipansko polje, odmah nam pada u oko kada smo krenuli iz Suđurđa šut koji se baca uz obalu s lijeve strane na putu za plažu 4. Vala.
Kao i lani isti problem je i ovo ljeto, jedini put kroz Šipansko polje od Suđarđa do Šipanske luke je prilično zarastao i pun korova i drače što zaista ne priliči u turističkoj sezoni. Kažu nam Šipanci da će uskoro doći „Vrtllar“ iz Grada pokositi svu tu izraslu travu, korov i draču!
Glavna riva u Šipanskoj luci je za svaku pohvalu puna je cvijeća, palmi, ima pravi mediteranski izgled a dječji park je kada smo bili u njemu bio je čist i uredan – Pohvale i za brigu o 400 ljetnom platanu kod kojeg stoji tabala o njegovoj zaštiti.
Čim smo došli u Šipansku luku nekoliko mještana nam je skrenulo pažnju kako je opet pukla cijev od privremene kanalizacije u mjestu s obzirom da cijeli Šipan muči muku s kanalizacijom koja im se godinama obećava kako od Grada tako i od jednog stranog poduzetnika koji tu gradi rezidencijalne zgrade.

Evo i mi smo pronašli na internetu obećanje Gradonačelnika Grada iz 2012. (02.08)
„Na Lopudu je napravljen projekt za kanalizaciju, kandidirali smo ga za Hrvatske vode do sezone 2014. bit će gotova kanalizacija na Lopudu i u Šipanskoj luci.”
Dok su naši mladi ekoaktivisti pješačili do plaže Priježba koja je uredna, čista i za svaku pohvalu, uz rivu su naši ekoaktivisti kao i prijašnjih godina mogli vidjeti naneseno smeće na moru (ponjaviše ispred mjesnog hotela).
Velik problem Šipanske luke je što je otvorena od mora pa more i struje nanose razno smeće što zaista nije lijepo vidjeti niti se ugodno tu kupati..Možda kada bi se organiziralo čišćenje od strane okolnih ugostiteljskih objekata i Mjesnog odbora Šipanska luka.
Odlazak sa Šipana teško je pao našim mladim ekoaktivistima jer Šipan ima nešto posebno a to je preidivnu djevičansku prirodu, tirkizno – zeleno more, vrlo susretljivei mještane i poseban sklad i mir stoga će mu se ponovo vratiti tijekom ovog ljeta! Nadamo se da će se do tada riješiti veći dio ovih komunalnih problema, zar ne?
Usvajajući dupina Pepa Eko Omblići su s Postire uzviknuli prema Šipanu: Adio lijepi Šipane, vidimo se brzo!

Ml.tajnica: Vanja Vrbešić
Predsjednica: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)