Input your search keywords and press Enter.

Romantičarska festivalska večer uz sjajnog Ivana Krpana

Snažan aplauz uz ovacije i usklike „Bravo!“ ispratili su sinoć, 28. srpnja recital jednog od najtalentiranijih i najuspješnijih mladih hrvatskih pijanista Ivana Krpana u atriju Kneževa dvora. Dugotrajan i snažan pljesak zaslužio je Krpan izvevši romantičarski program na kojem su bile Schumannove Arabeska i Fantazija te dvadeset i četiri preludija Frédérica Chopina, a Chopina je odsvirao i za glazbeni dodatak, na poklon festivalskoj publici. Inače, ovaj je program Krpan početkom svibnja studijski snimio u Berlinu za Idagio – internetski portal specijaliziran za klasičnu glazbu, a snimka je tamo dostupna od 15. svibnja.

 

Ivan Krpan student je pete godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Osvajao je prve nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. U 2016. godini dobitnik je prve nagrade na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treće nagrade na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi. Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini. Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine za 2016. godinu. Najveći uspjeh do sada Ivan Krpan ostvario je 2017. osvojivši prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu. U finalu je nastupio kao solist uz Haydn orkestar i dirigenta Arva Volmera te izvedbom 5. koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena osvojio naklonost stručnog ocjenjivačkog suda i publike. Pobjeda u Bolzanu donijela mu je niz angažmana tijekom ove i sljedeće sezone, a među ostalima i gostovanja u Italiji, Njemačkoj, Kini, Južnoj Koreji i Južnoj Americi.

 

Sljedeći festivalski glazbeni program, realiziran u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, završni je koncert polaznika majstorske radionice Stefana Milenkovića, a održat će se večeras, 29. srpnja u ljetnikovcu Bunić – Kaboga s početkom u 21 sat.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)