Input your search keywords and press Enter.

,,Rođeni za Čitanje,, – Nacionalni program Poticaja čitanja djeci od najranije dobi

PREDSTAVLJANJE NACIONALNOG PROGRAMA POTICANJA ČITANJA OD NAJRANIJE DOBI – ROĐENI ZA ČITANJE – DUBROVNIK, 14. 5. 2022. U 14.30 SATI

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske započelo je, nakon predstavljanja nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje u Slavonskom Brodu, ciklus informativnih susreta za pedijatre.

Prvi susret za pedijatre Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske te Koprivničko-križevačke županije održan je 2. ožujka 2022. u Varaždinu u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“. Drugi susret s pedijatrima, stručni skup „Važnost čitanja djeci od najranije dobi“ održao se 30. 3. 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu za pedijatre Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Treći susret održan je u Karlovcu, u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ za pedijatre Karlovačke županije.
Pedijatri Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije će o programu Rođeni za čitanje moći čuti u Dubrovniku u sklopu XXX. sastanka pedijatara Dalmacije 14. svibnja 2022. kada će program Rođeni za čitanje biti predstavljen u prostorima kampusa Sveučilišta u sklopu stručnog skupa u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog pedijatrijskog društva, Ogranak Split i Ogranak Zadar. Program Rođeni za čitanje započela je provoditi prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. pedijatar još 2007. godine uz podršku Grada Dubrovnika.
Do srpnja 2022. održat će se informativni susreti s pedijatrima iz svih županija Republike Hrvatske.

O važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti govorit će stručna suradnica programa Rođeni za čitanje prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. pedijatar, idejna začetnica programa u Hrvatskoj i dr. sc. Anita Peti-Stantić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. O provedbi nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje i nastavku konkretnih aktivnosti započetih u 2021. Godini čitanja govoriti će Maja Zrnčić, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija.

Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja predviđeno je da program Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju.

Program će kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara.
Jedan od ciljeva programa je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja/ skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na važnost čitanja djeci, na važnosti čitanja iz užitka, općenito na važnost čitanja za razvoj djetetovih čitalačkih navika te na važnost razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu. Ministarstvo kulture i medija osigurat će 40 000 slikovnica godišnje za svu djecu koje će im pedijatri tijekom pregleda pokloniti, sukladno dobi djeteta (za šest mjeseci, godinu i pol, tri i pet godina).

Program Rođeni za čitanje nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi. Provedba programa započela je u 2021. Godini čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila na prijedlog Ministarstva kulture i medija na sjednici 30. prosinca 2020.
Program se provodi kao mjera Akcijskog plana 2020. provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.