Input your search keywords and press Enter.

Roda izradila internetsku platformu za prijavu kršenja prava žena u području ženskog zdravlja

Udruga Roditelji u akciji – Roda izradila je besplatnu i anonimnu internetsku platformu za prijavu kršenja prava žena u području ženskog zdravlja. Platforma se nalazi na adresi rodilista.roda.hr (ovdje).
Proteklih godina u Republici Hrvatskoj u javnost su izašla brojna svjedočanstva žena o verbalnom i fizičkom nasilju tijekom različitih ginekoloških postupaka uslijed neodgovarajuće primjene analgezije i anestezije. Također, tijekom pandemije ženama je bio znatno smanjen dostup ginekološkim pregledima, a u rodilištima su vladala pravila suprotna smjernicama europskih stručnih društava zbog čega je rodiljama uskraćena pratnja na porodu, novorođenčad je nerijetko bila odvojena od majki, boravak u rodilištu je skraćen na minimum, a podrška majkama i novorođenčadi po otpustu je bila nedostatna. Unatoč učestalosti takvih iskustava, zanemariv je broj žena koje se odluče na korištenje pravnih mehanizama radi zaštite svojih prava. Jedan od razloga jest taj što takvi zaštitni mehanizmi nisu lako dostupni pa žene ne znaju kome se obratiti. Osim toga, obeshrabruje dugotrajnost postupaka pred sudom, neizvjesnost ishoda i sudski troškovi, ali i nedostatak odgovarajuće pravne podrške.
„Pozivamo sve žene da prijave neprofesionalno postupanje, nepravilnost i kršenje prava ako su se osjećale poniženo, izigrano ili omalovažavano u nekoj od zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj prilikom skrbi za svoje zdravlje tijekom medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće, spontanog ili namjernog pobačaja te poroda.“ – izjavila je Branka Mrzić Jagatić, voditeljica projekta te dodaje: „Izradile smo platformu za anonimnu prijavu kršenja prava žena u području ženskog zdravlja koja će biti trajno dostupna ženama, a kroz koju trenutno možemo ponuditi i pravnu zaštitu u obliku konzultacija s odvjetnicom i pravnicom. Vjerujemo da će takav oblik podrške osnažiti žene da prekinu šutnju i prijave nepravilnosti i kršenja prava, a koja u našem zdravstvenom sustavu nisu rijetkost kada je u pitanju žensko zdravlje.“
Prikupljene prijave Roda će koristiti kako bi s drugim udrugama zagovarala unapređenje praksi unutar zdravstvenog sustava u području skrbi za zdravlje žena prema nadležnim institucijama u RH, donositeljima odluka te europskim i svjetskim institucijama i organizacijama koje štite prava žena.

Roditelji u akciji – Roda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)