Input your search keywords and press Enter.

Rikard Lavljeg srca ponovno na Lokrumu

Legenda kaže da se davne 1192. godine, dok se vraćao iz Trećeg Križarskog rata, Rikard Lavljeg Srca spasio od oluje nasukavši se na otok Lokrum.

02. srpnja 2016. godine Rikard je ponovno posjetio Lokrum i trajno će boraviti na njemu kroz izložbu Lokrumske legende: Rikard Lavljeg srca + Benediktinci. Vrhunac je to dogadjanja u Britanskom tjednu u organizaciji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Rezervata Lokrum. 

 
U pratnji templara, uzvanici su krenuli s brodom Rezervata Lokrum Zrinski na mistično putovanje kroz davna vremena kada je Rikard hodao Lokrumom.
 
Uzvanike je prigodno pozdravio g. Mario Tevšić, ravnatelj Rezervata Lokrum koji je istaknuo kako je Lokrum od 2008. godine, kada je bio proračunski “teret” u svega par godina postao Ustanova koja se konstantno razvija te ulaže u dodatne sadržaje, kako za turiste, tako i za Dubrovčane. Zahvalio se svim zaposlenicima Rezervata Lokrum kazavši kako je uistinu bogatstvo imati suradnike koji vole prije svega Lokrum a samim time i posao koji rade. 
 
Prisutnima se obratila i Ivana Dabrović, producentica i autorica ove multimedijalne izložbe kratko predstavivši sam koncept iste, uz zahvalu svim suradnicima koji su radili na njoj i u konačnici je i realizirali, kao i Gradu Dubrovniku i Rezervatu Lokrum. 
 
Izložbu je otvorio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, a prije toga je najavio i sva dogadjanja koja nas očekuju ovo ljeto na Lokrumu poput koncertnih večeri gdje će se moći u vrelim ljetnim noćima uživati u vrhunskoj glazbi na ovom predivnom dubrovačkom otoku. Spomenuo je kako će se projekt Lokrumske legende i dalje razvijati, a sljedeća izložba će biti o carici Sissy i Habsburgovcima koji takodjer imaju povijesnu vezu s Lokrumom. 
 
Sama izložba smještena je u podrumu benediktinskog samostana, te je kao takva definirana prostorim podruma i rasporedjena je u trima prostorijama. Obiluje povijesnim informacijama o Rikardu Lavljeg Srca, njegovom brodolomu i dolasku na Lokrum, Križarskim ratovima te vitezovima templarima. Izložba je multimedijalna, te su ove legende pretočene zvukom, slikom, video projekcijama i mirisima. 
 
Benediktinci, koji su napustili otok 1798. godine i po legendi ga prokleli uz svijeće koje su okrenuli plamenom prema podu uz riječi “Neka je proklet svaki koji pribavi Lokrum za svoje osobno uživanje”, pričaju drugi dio ove nadasve moderne izložbe. 
 
Izložba je otvorena za javnost svakim danom od 8:30 do 19:30 sati, ulaz je besplatan. Iz Rezervata Lokrum pozivaju svih da dodju i posjete izložbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)