Input your search keywords and press Enter.

Rijetki primjerak bugarske katoličke knjige u Znanstvenoj knjižnici

Bugarski sveučilišni profesori, Lilia Ilieva sa Sveučilišta u Blagoevgradu i Dimiter Peev sa Sofijskog sveučilišta, koji rade na projektu „Gutenbergova revolucija i Bugari“, otkrili su
vjerojatno jedini primjerak na svijetu knjige bugarskog nadbiskupa i pisca Petra Bogdana Bakšića (1601. – 1674.) iz 1643. u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik.

Bogdan Bakšić je u 17. st. bio najistaknutiji bugarski katolički dostojanstvenik. Bio je vrlo agilan misionar, redovito je obilazio katolike u Bugarskoj, Vlaškoj i Moldavskoj i o svojim kanonskim pohodima iscrpno izvješćivao Propagandu. Za čestih putovanja, koja su ga vodila ipreko naših krajeva, i za službenih boravaka u Rimu, povezao se s mnogim našim crkvenim i kulturnim djelatnicima. S talijanskog je na hrvatski preveo i izdao dva vjersko-nabožnadjela: Meditationes S. Bonaventurae, to jest „Bogoljubna razmišljanja od otajstva odkupljenja čovičanskoga“(1638) i „Blagoskrovišće nebesko Marie Divice Majke Božje„ (1643). Ovaposljednja se čuva u Znanstvenoj knjižnici gdje je došla kao dio zbirke iz bivšeg isusovačkog kolegija (Collegium Rhagusinum).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *