Input your search keywords and press Enter.

Rezultati anketiranja: “Koliko zaista znamo o zimskim gumama?”

Dok se ljubitelji zimskih sportova raduju prvom snijegu, vozačima je vjerojatno najgora noćna mora vožnja po nimalo privlačnim, specifičnim zimskim uvjetima – kiši, snijegu i ledu. Ni oni najbolji vozači tada nisu najsigurniji u sebe, a kako bi se izbjegle prometne nezgode i problemi, automobil treba pripremiti za loše vremenske uvjete, ali i prilagoditi vožnju skliskim i mokrim cestama. Zimska oprema i prilagođavanje vožnje zimskim uvjetima dva su najvažnija preduvjeta za sigurnu vožnju zimi. Tome u prilog idu i obrađeni rezultati ankete u kojoj je 85% sudionika potvrdilo da na svojim automobilima imaju zimske gume, te su također vrlo dobro upoznati sa time što se podrazumijeva pod zimskom opremom. Zakon piše o dozvoljenim dvjema varijantama guma: ljetne gume s najmanjom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim kotačima (61%), te zimske gume na svim kotačima (6%), što čini gotovo 70% točnih odgovora na zadano pitanje u anketi.
Rezultati ankete skreću pozornost da čak 92% ispitanika mijenja samo dvije gume, prilikom izmjene guma iz ljetnih u zimske, dok sve četiri mijenja tek 8% ispitanika. Ovo nije toliko poražavajuća statistika, ako se uzme u obzir to da zakon smatra ispravnim korištenje već spomenutih ljetnih guma s najmanjom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim kotačima.
Nije na odmet, napomenuti kako su ipak najsigurnije sve četiri zimske gume, tako da to valja imati na umu prije polaska na rutu s vašim limenim ljubimcem.
Prije polaska na put zimi obavezno treba provjeriti i vremensku prognozu jer čemu se dovoditi u opasnost ako su na dionici kojom putujete najavljeni snijeg i led. Ipak, ako je put i u takvoj situaciji neodgodiv, zapamtite: nikamo bez adekvatne opreme, antifriza, punog spremnika goriva i metlice i lopate za čišćenje snijega jer, između ostalog, i zakonska je obaveza vozača u prometu koristiti automobil potpuno očišćen od snijega, kako sa stakala i retrovizora tako i s krova vozila. Zimske gume svakako su pojam koji podsjeća na skliske ceste i izazovne zimske uvjete pa od njih i kreće cijela priprema vozila. Samo zimske gume zbog svojeg sastava i konstrukcije omogućuju bolju vuču i kraći zaustavni put. Zbog različite smjese zimska guma na temperaturama ispod 7 stupnjeva ostaje elastična i daleko bolje prianja na podlogu. Tome također pridonosi velik broj zareza (tzv. lamela) koji onemogućuju nakupljanje snijega i blata na gaznom sloju, a tu su i visoko prianjajuće bočne stranice gume.
Obratite pozornost na pritisak u gumama. Prema iskustvima, većina vozača provjerava pritisak u prosjeku tri puta godišnje, pa samim time imaju premali pritisak jer je po uputama nekih proizvođača pritisak potrebno provjeravati svaka dva tjedna. Preporuka je da pritisak u gumama držite barem 0,2 bara većim od onoga što je propisao proizvođač vozila. Nikako nemojte zaboraviti na rezervni kotač, uvijek ga držite na najvećem pritisku koji je propisao proizvođač. Ubrzavati polagano i kontrolirano kako biste izbjegli proklizavanje. Veća je vjerojatnost da će automobil proklizati pri većem broju okretaja motora.
Potrebno je održavati veći razmak – što znači da imamo dovoljno prostora za sigurno zaustavljanje. Put kočenja na snijegu i ledu drastično je duži nego na suhom kolniku. Kočenje s ljetnim gumama u odnosu na zimske na vlažnom kolniku te pri brzini od 100km/h produžava se za čak 5 metara, što je prepoznalo više od 50% ispitanika (51%), njih čak 41% smatra kako se radi o deset metara, a svega 8% smatra da se radi o samo 1-2 metra.
Kod svake kritične situacije treba stisnuti spojku – vučnu silu na taj način isključujemo i tako ćemo najlakše stabilizirati automobil. Kod automatskog mjenjača to ćemo učiniti tako da panično otpustimo papučicu gasa. Automatski mjenjač prepoznaje panično Zimske gume uvelike gube svojstva kada se profil gume istroši do 4 mm dubine. Istrošenije ili starije gume bez obzira na pogon uvijek stavite na prednje kotače. Preporuka je da zimi koristite zimske gume na svim kotačima, ostale kombinacije bitno narušavaju sigurnost vozila.
Nemojte zaboraviti odgovarajuće lance za snijeg, a bilo bi poželjno da vježbate njihovo stavljanje dok je još lijepo vrijeme kako bi vam poslije bilo što lakše.

Ivana Sakač
Koordinatorica promocije
ORYX GRUPA

infografika_800

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *