Input your search keywords and press Enter.

Reprizne izvedbe Dubrovačke trilogije još večeras i sutra

Uvijek rado viđena, bezvremenska drama Iva Vojnovića i dobro primljeni prošlogodišnji premijerni naslov, „Dubrovačka trilogija“, u dramaturškoj preradbi Mani Gotovac i u režiji Staše Zurovca, na programu je 67. Dubrovačkih ljetnih igara još večeras i sutra, 17. i 18. srpnja u atriju Kneževa dvora i ispred Dvora s početkom u 21:30.

Ovo, za Dubrovnik uvijek aktualno djelo velikog Iva Vojnovića, koje prikazuje pad Republike i propadanje dubrovačkog plemstva koje odbija prihvatiti promjene i stoga nestaje u samouništenju, lani je zamišljeno kao hommage Kosti Spaiću i njegovoj legendarnoj režiji „Dubrovačke trilogije“, no ova interpretacija za temeljne motive ima odnose majke i kćeri, oca i sina te žene i muškarca koji se vole. „Zurovčevo čitanje ovog klasika hrvatske moderne poetično je i svedeno, fokusirano na glumački izraz, psihološki delikatan, mekan, fino iznijansiran“ – zapisala je o lanjskoj premijeri kazališna kritičarka Politike Ana Tasić.

Festivalski dramski ansambl, sastavljen od najboljih glumaca hrvatskog glumišta, doajena i studenata, čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Srđana Šimunović u ulogama Kristine, Ore i Ide mijenja Juditu Franković; Milka Podrug Kokotović Orsatova je tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u „Sutonu“ dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u „Na taraci“, a Boris Svrtan kneza u „Allons enfants!“ te gospara Lukšu u „Na taraci“. Mladi Nikola Baće igra Vuka, za što je lani i nagrađen Orlandom za najbolja postignuća u dramskom programu 66. Igara te Nagradom hrvatskog glumišta. Značajne uloge ostvarili su i Maro Martinović, Nikša Kušelj, Helena Buljan, Nikša Butijer, Gloria Dubelj, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Maro Drobnić, Nikola Sekulo, Ivona Radić i Laura Hladilo. Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo oblikovao Marko Mijatović.

Festivalska publika „Dubrovačku trilogiju“ ovo ljeto može vidjeti još večeras i sutra 17. i 18. srpnja, u Kneževom dvoru i ispred Dvora s početkom u 21:30. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *