Input your search keywords and press Enter.

Eko centar: Reciklažno dvorište prekriveno azbestnim pločama

Zeleni Forum i Eko centar Zeleno Sunce & Eko-Omblići uputili su otvoreno pismo na adresu:

ČISTOĆA, Dubrovnik
Za Direktoricu Natašu Gabričević

Reciklažno dvorište ispod Duba prekriveno azbestnim pločama! Kako to? Gdje su odgovorne institucije koje brinu o zdravom okolišu koje su to dozvolile?

KANCEROGENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE ‘Dok ste se vi lentravali, niste gledali što vam je iznad glava’

Poštovana!

U svezi najnovijeg skanadaloznog otkrića od strane naših sugrađana (objavljenog 15. 10. 2016 na dulist portalu) kako je reciklažno dvorište „Pod Dubom” u Dubrovniku prekriveno kancerogenim pločama (od opasnog azbesta) molimo vaše žurno očitovanje!
Pitamo se kako se tako nešto moglo dogoditi? – prekriti novo reciklažno dvorište „Pod Dubom” ovim opasnim po zdravlje azbestnim pločama?
Odmah smo jučer kontaktirali predstavnike udruge „Lijepa naša” Ploče koji se godinama bore protiv ovog aktualnog problema ne samo u Pločama već i u cijeloj Dalmaciji.

Evo u previtku komentara predsjednnice udruge ‘Lijepa naša’ Ploče gospođe Ane Musa :

Čitam i gledam, ali ne mogu vjerovati. Zar danas, šesnaestu godinu u 21. stoljeću da se u tako posebnom gradu kao što je Dubrovnik bilo gdje koristi azbest. Umjesto da se hitno uklanja tamo gdje još uvijek postoji, postavljaju se nova smrtonosna azbestna “polja”. Zbog čega je azbest toliko opasan? Zbog neizlječive, progresivne bolesti zvane azbestoza, koja nastaje udisanjem azbestne prašine ili azbestnih vlakana. Ne postoji sigurna upotreba, kao ni sigurni stupanj izloženosti azbestu – svi oblici azbesta su visoko kancerogeni. Azbestna vlakanca igličaste strukture nošena vjetrom zabadaju se u plućne membrane uzrokujući teške oblike azbestoze pluća, rak pluća i rak debeloga crijeva. U konačnici se razvija fibroza, dugotrajna napredujuća bolest pluća nepoznata uzroka, koja znači sigurnu smrt.
Zbog nedostatka službenih podataka, prema evidenciji samih radnika bivše tvornice, do sada je od azbestoze u Pločama umrlo oko 150 bivših radnika ove tvornice, od kojih većina nije premašila peto desetljeće života. Oko 300 radnika se liječilo ili liječi od smrtonosne bolesti azbestoze, te mezotelioma – raka poplućnice, ali sve više i raka debeloga crijeva koji hara dolinom Neretve, a znanstvenici ga povezuju sa azbestom.


Nadamo se da ćete odmah reagirati i opasne azbestne ploče sa reciklažnog dvorišta Pod Dubom već sutra ukloniti i pravilno deponirati s obzirom da se radi o kancerogenom azbestu !Ujedno molimo da nam odgovorite hoće li ostala reciklažna dvorišta u Gradu biti prekrivena kancerogenim azbestnim pločama ?

Sa štovanjem
Predsjednica: Jadranka Šimunović
Co / Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH
Područni odjel – Dubrovnik
Inspektorica zaštite prirode i okoliša pri DNŽ – gđa Sanja Žuvela
Pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Dubrovnik –
gđa Jelena Lončarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)