Input your search keywords and press Enter.

REAKCIJA GRADONAČELNIKA NA TEMU UTD RAGUSE Vijećnici se služe dezinformacijama, ovo su „pravila igre“

Nakon što je Grad Dubrovnik potvrdio da će se, temeljem objave Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), natjecati za kupnju 53 posto udjela Republike Hrvatske u društvu UTD Ragusa d.d., u javnosti je, od strane pojedinih vijećnika Gradskog vijeća iznesen niz neistinitih informacija.

 

Pritom dio vijećnika kao rješenje predlaže postizanje direktne pogodbe između CERP-a, odnosno Vlade i Grada Dubrovnika, a drugi pak sugeriraju Gradu da iskoristi pravo prvokupa. Stoga osjećamo potrebu javnosti objasniti „pravila igre“ u slučaju prodaje udjela UTD Raguse, a sve kako bismo naše građane zaštitili od dezinformacija i obmana koje dolaze od strane oporbenih vijećnika.

 

Prodaju udjela i dionica u državnom vlasništvu regulira Zakon o upravljanju državnom imovinom i Uredba o načinu raspolaganju dionicama i udjelima. Zakon, u članku 32., navodi osam načina prodaje dionica, a među njima je i neposredna (direktna) prodaja o kojoj govore vijećnici. No, oni ne razumiju ili ne žele razumjeti da Zakon navodi kako je takva vrsta prodaje moguća tek u slučaju kada na dva uzastopna postupka prodaje javnim nadmetanjem ili javnim prikupljanjem ponuda ne pristigne niti jedna valjana ponuda. Kako to nije slučaj s udjelima UTD Raguse, koji su predmet prodaje prvi put, jasno je da se scenarij neposredne prodaje u ovom trenutku ne može primijeniti.

 

Nadalje, po članku 33. Zakona i članku 43. Uredbe, poslovni udjeli društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) mogu se prodati izravnom pogodbom i to samo ako je pravo prvokupa upisano u akt o osnivanju tog d.o.o. Međutim, UTD Ragusa nije društvo s ograničenom odgovornošću nego dioničko društvo (d.d.)! A statutima dioničkih društava Zakon ne dopušta unošenje odredbe o prvokupu.

 

Zato ističemo da će Grad Dubrovnik, koji je trenutni vlasnik nešto više od 26 posto UTD Raguse, uostalom kao i do sada, znati zaštititi vlastite interese i interese svojih građana. Jasno smo rekli da nećemo prodavati nego stjecati vlasništvo nad nekretninama i drugom imovinom na korist čitave zajednice. Tako smo učinili i u slučaju Vile Čingrija i kod poslovnog prostora na Gundulićevoj poljani. Tako ćemo nastojati učiniti i sada.

 

A ako već nisu u stanju ili nemaju snage pohvaliti nastojanja ove gradske uprave oko zaštite interesa Grada, oporbene vijećnike molimo da se onda barem suzdrže od plasiranja u javnost dezinformacija jer tako samo potiču stvaranje zabluda.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *