Input your search keywords and press Enter.

Razvojni projekti za značajni napredak grada, županije i Hrvatske u kontekstu Europe

Idejne inicijative za ostvarenje novog centralnog gradskog parka dr. Franja Tudjmana u Dubrovniku, te medjunarodnog “Instituta za buducnost Europe” na Srđu

 

Postovani gradonačelniče Mato Franković,

kao svojevrsni preduskršnji poklon našem voljenom gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao i domovini Hrvatskoj, u pozitivnom i kršćanskom duhu, altruistički darujem u naslovu inicirane urbanističko-arhitektonske projekte za razvoj našeg društva i prostora. Takvi projekti su idealni za konzumiranje financijsko-kapitalnih investicijskih sredstava iz EU interventnih i redovnih fondova Europske komisije. U buđetima Europske komisije su predviđene za Republiku Hrvatsku najmanje 22 milijarde eura u ovom desetljeću – u projekcijama za razvojne investicije. To jest; financijskih sredstava imamo u izobilju na rspolaganju koje moramo maksimalno iskoristiti. Samo trebamo što više projekata pripremiti za korištenje tih velikih količina novaca. U tom poduzetničkom duhu za javni interes, i ja osobno, kao hrvatski patriot i arhitekt, želim pozitivno proaktivno pridonijeti sa iniciranim idejnim projektima.

Dakle, dozvolite mi da, kao arhitekt, urbanist, prostorni planer i gradjanin naseg voljenog grada Dubrovnika, Vama i Gradskoj upravi Grada Dubrovnika prezentiram prvi inicirani gradski projekt za realizaciju u skoroj buducnosti. Naime, predlazem da svim zajednickim snagama pokrenemo novi javni gradski zahvat revitalizacije i prenamjene dijela urbanog podrucja, te da iznjedrimo najbolja rjesenja za taj novi veliki urbanisticki projekt; centralni gradski park na prostoru “Pod Dubom“; izmedju kardinalnih gradskih ulica Vladimira Nazora i Puta od Republike, na podrucju gdje se trenutno nalaze neprimjereno neugledne barake, skladista, odlagalista i gradjevine-rugobe. Taj prostor je od iznimne vrijednosti za grad Dubrovnik, te zato zasluzuje prioritetnu paznju i tretman, odnosno preobrazbu u visoko dostojanstvenu urbanisticko-krajobraznu cjelinu. U prvoj fazi ovog gradskog projekta Grad Dubrovnik, uz snaznu podrsku Dubrovacko-neretvanske zupanije i svakako Vlade Republike Hrvatske, najprije treba dogovorno ili eksproprijacijom otkupiti imovinu doticnih baraka, skladista i drugih gradjevina sa pripadajucim parcelama (svih potrebnih katastarskih cestica) ili dogovorno premjestati vlasnike sa podrucja obuhvata ovog urbanistickog zadatka. U drugoj fazi bi slijedio proces konkretnog osmisljavanja i projektiranja tog parka. Dok bi u trecoj fazi ovog projekta slijedila, naravno, sama izvedba parka. U jednom dijelu te parkovne cjeline bi se moglo ici s kompanijom Konzum u javno-privatno partnerstvo, sa ostvarenjem javne gradske podzemne garaze ispod novog trgovackog centra Konzum.

Također, predlažem da se taj novi centralni gradski park u Dubrovniku zajedno sa predloženim gornjim platoom (parkovnim aneksom) nazove: “park dr. Franja Tuđmana”. U privitku Vam prilazem idejni nacrt za ovaj park, koji je nastao na konceptu: dr. Franjo Tuđman je utkan u DNK hrvatskog naroda.

Zatim, dozvolite mi da Vam prezentiram i drugi inicirani gradski projekt; internacionalni “Institut za budućnost Europe“, na određenoj lokaciji na Srđu. Ovaj međunarodni znanstveno-intelektualni i multi-disciplinarni trust mozgova za pozitivno osmišljavanje budućnosti i razvijanje svih zemalja i naroda Europe bi bio zapravo inicijativno pod ingerencijom sadašnje Potpredsjednice Europske komisije gdje. Dubravke Šuice. Taj Institut za budućnost Europe u Dubrovniku bio bi financiran iz europskih fondova, te bi okupljao najbolje znanstvenike i intelektualce svih vrsta stručnosti iz svih zemalja Europe. Dubrovnik je idealna mediteranska lokacija, sa međunarodnom lukom Čilipi, za ostvarenje ovakvog značajnog internacionalnog instituta.

Pri tome, osobno kao arhitekt, iniciram da se taj Institut za budućnost Europe utjelovi u ikoničkoj arhitekturi, odnosno zgradi “Kugla“/ “The Bowl“, čije sam autor. Tako da mi inteligentni Hrvati sa izvrsnim projektima pokažemo cijelom svijetu da možemo iznjedriti sjajne projekte za dobrobit cijelog jednog kontinenta.

U privitku Vam prilažem osnovne, odnosno idejne prostorne prikaze arhitekture “Kugla“/ “The Bowl“.

Baš sada, u vrijeme velike svjetske ekonomske recesije, Vlada RH će na teritoriju države Hrvatske sa interventnim EU financijskim sredstvima pogoniti lokalne ekonomije – zbog izvanredne situacije ekonomske krize izazvane nesretnim korona-slučajem, što se definitivno treba tretirati kao elementarna nepogoda u 2020. i 2021. godini. A na način da će Vlada RH alocirati svojim županijama, gradovima i općinama značajna ad hoc EU financijsko-kapitalna sredstva za razvojne javne projekte na konkretno lokalnim teritorijima hrvatskih samoupravnih jedinica i tako de facto, kroz javne radove, poticati pokretanje sveukupnog gospodarstva u Hrvatskoj.

Inače, za sve ovakve gradske projekte, kao i za mnoge druge urbanističke projekte, definitivno možemo iskoristiti bespovratna sredstva i iz redovnih europskih fondova Europske komisije i to u iznosima do 85% sufinanciranja (pri čemu nam može pripomagati u kontaktima i Potpredsjednica Europske komisije gdja. Dubravka Šuica), dok 15% investicijskih sredstava mogu zajedničkim naporima ostvariti Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, ali i, dakle, su-partija Vlada RH. Odnosno, pokriće za tih 15% sufinanciranja (EU) projekata bi zapravo osigurala Vlada RH u alociranom buđetskom novcu. Vlada Republike Hrvatske će tako konzumirati EU interventne fondove, dakako uz kompatibilnu pratnju županija, općina i gradova.

Na primjer; takodjer sada treba intenzivirati pripremne radnje i za vrlo vazni projekat nove i moderne terminalske zgrade sa pripadajucim kompleksom medjunarodne pomorske luke Gruž. Taj razvojni projekt se može u potpunosti financirati iz redovnih i interventnih fondova Europske komisije.

Vezano za ova dva gradska projekta; centralnog gradskog parka u Dubrovniku i internacionalnog Instituta za budućnost Europe, predlažem da prvo organizirate naš zajednički konferencijsko-radni sastanak svih relevantnih osoba i suradnika iz Grada DubrovnikaDubrovačko-neretvanske županijeVlade Republike Hrvatske, te i Društva arhitekata Dubrovnika – da kolaborativno iznjedrimo najbolja kolegijalna mišljenja i solucije za ovakve dobrodošle inicijative i urbanističke projekte u Dubrovniku za naredno razdoblje.

Pri tome se ja osobno i dalje stavljam na raspolaganje Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji da, kao stručnjak prepun pozitivnog entuzijazma i dobrih ideja, radim i doprinosim našem prelijepom gradu Dubrovniku, ako treba i pro bono od srca i duše – iz moralnih razloga na čast i ponos voljenom gradu Dubrovniku.

  Ujedno bih iskoristio ovu priliku da nas sve podsjetim da sam, kao arhitekt i prostorni planer, 2019. g. resornoj Ministrici Mariji Vučković, odnosno Vladi Republike Hrvatske inicirao još jedan hrvatsko-europski strateški projekt/program: milenijski pothvat sustavnog i profesionalnog posumljavanja područja Dinarida (sa sjemenjem i mladicama autohtonih mediteranskih stabala – nekoliko vrsta pomješanih horizontalno u prostoru i gradirano po nadmorskim visinama – otpornih na velike vrućine, sušu, jake vjetrove buru i jugo, te po mogućnosti u što većoj mjeri i rezistentnima na požare), pa tako u sklopu toga i pošumljavanje jugo-zapadne padine Srđa – iznad starog grada Dubrovnika. Pri tome bi se u ovom specijalnom projektu riješilo i pitanje oborinskih voda koje bi se onda kanalizirale u adekvatne drenažne sustave, štiteći tako grad od silovitih bujica kišnice vode i mogućih poplava u gradu. Uostalom, što se tiće pošumljavanja jugo-zapadne padine Srđa, Dubrovnik je vazda u prošlosti bio prepoznatljiv po svojoj Dubravi – šumi stabala duba – te je po nazivu Dubrava i dobio današnje ime Dubrovnik!

  Ovaj milenijski pothvat posumljavanja Dinarida, u operativnom smislu, bi se trebao najintenzivnije odvijati u idućih deset godina, ali i kontinuirano u nadolazećim desetljećima – što bi bilo u korist Hrvatske, Europe i novim generacijama koji dolaze.

  Ako su “ljudi” u proteklim stoljećima umjetno-intervencijski i neodgovorno posjekli, ili podmetanjem požara istrijebili šumu na jadranskoj strani Dinarida, onda civilizirani ljudi našeg doba moraju sustavno saditi drveće i intervencijski pošumljavati mnoge ogoljele prostore i tako pozitivno mijenjati krajobraze i posljedično lokalno-globalne klimatske prilike! Barem u Hrvatskoj. A potom bi ovaj sjajan hrvatski pothvat kao europski strateški pilot-projekt mogao biti “zvijezda vodilja” i drugim mediteranskim zemljama, pa čak i mnogim drugim preko-oceanskim zemljama poput, na primjer; Kalifornije, Nevade, Arizone, Teksasa, Novog Meksika, Australije, Čilea, itd.

(“Misli globalno, djeluj lokalno!”)

  Financiranje ovog jedinstvenog strateško-prostornog i ekološkog projekta/ programa u Hrvatskoj bi trebalo biti prvenstveno iz fondova Europske Unije.

  Ovaj milenijski strateški državni pothvat pošumljavanja Hrvatske bi trebao biti vođen od Vlade Republike Hrvatske u suradnji i koordinaciji sa: dotičnim županijama i njihovim organizacijama, Hrvatskim šumama d.o.o., Sveučilištem u Zagrebu (Šumarski fakultet i Arhitektonski fakultet – Zavod za prostorno planiranje), Hrvatskim šumarskim institutom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, i dr.

  Osim starog grada Dubrovniku je potrebna i ta pripadajuća cjelokupna identifikacijska slika sa šumom “Dubravom” u svojoj krajobraznoj okolici podno Srđa.

  I u tom smislu nešto se uskoro mora pozitivno poduzeti!

Eto, to su plemenite i hvale vrijedne idejne inicijative u sklopu sustavnog “ozelenjavanja” grada Dubrovnika – za javni interes.

Hvala Vam unaprijed na Vašem osobnom angažmanu na ovim i svim drugim razvojnim projektima!

 

Uz lijepe pozdrave,
Božo Šimunović

www.bozosimunovic.blog.hr

 

Pod Dubom novi gradski park

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *