Input your search keywords and press Enter.

Razotkrivanje Marinkovića

Ususret trećoj dramskoj premijeri 69. Dubrovačkih ljetnih igara „Pod balkonima“ Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u petak, 17. kolovoza u 20 sati na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku održat će se razgovor i otvoriti izložba pod nazivom „Onkraj Mediterana: Ranko u Dubrovniku“. U razgovoru će sudjelovati dr. sc. Morana Čale, redatelj Dario Harjaček i dramaturginja Vedrana Klepica te pokušati odgovoriti na pitanje po čemu djelo ovog hrvatskog modernista nadilazi obzor zavičajnih motiva i slika te zašto mu je prava rodna gruda sveopća Babilonska biblioteka.

 

Jedna od tematsko-istraživačkih odrednica u dramskom programu 69. Dubrovačkih ljetnih igara, propitivanje je kulturoloških odrednica Mediterana, a sjajan autor za takva nastojanja svakako je bard Mediterana, viški Voltaire Ranko Marinković. Taj ponajveći hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća za Dubrovnik je bio intimno i obiteljski vezan, a njegov utjecaj na hrvatsko kazalište, preko dramskih komada te niza godina poučavanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, neizmjeran je. Letimičnu predodžbu o opusu Ranka Marinkovića oblikuju uglavnom uspomene na prizore iz malogradskog života u prepoznatljivome okružju srednjodalmatinskog otoka, po kojima se vrpolje karikature mjesnih oriđinala i samozvanih uglednika što ih je u klopku svojih ironičnih stranica uhvatio nesmiljeni hrvatski autor, sklon da se i nakon pripovjednih lutanja zagrebačkim ulicama vraća k viškim ishodištima svojega nadahnuća. No Marinkovićevo pismo seže dalje od hrvatskoga kutka Mediterana, više od Visa. Razgovor će pokušati odgovoriti na pitanje po čemu djelo hrvatskoga modernista nadilazi obzor zavičajnih motiva i slika.

 

Uz Darija Harjačeka i Vedranu Klepicu koji su se Marinkovićem iscrpno bavili tijekom priprema novog festivalskog premijernog dramskog naslova „Pod balkonima“, u razgovoru će sudjelovati dr. sc. Morana Čale koja je doktorirala na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje danas u trajnom zvanju redovite profesorice predaje talijansku književnost na Odsjeku za talijanistiku, a među autorskim knjigama koje je dosad objavila, Marinkoviću je posvetila dvije monografije, Volja za riječ. Eseji o djelu Ranka Marinkovića i Oko Kiklopa te niz članaka i rasprava u sklopu drugih autorskih knjiga.

 

Nakon razgovora publika će moći razgledati izložbu fotografija iz Memorijalne zbirke Ranko Marinković u Visu, ljubaznošću voditeljice zbirke Anči Fabijanović. Fotografije će biti izložene putem do parka i to tijekom perioda igranja predstave.

 

Razgovor se održava u sklopu novog festivalskog programa „Ključevi od grada“ kojim se kroz okrugle stolove, radionice, razgovore i dr. nastoji potaknuti sinergiju građana te posjetitelja Dubrovnika i festivala; zainteresirati građane i posjetitelje za projekte unutar festivala; aktivno ih uključiti u procese nastajanja predstava na festivalu, ne samo kao recipijente, nego i sukreatore procesa koji se njima bave te raditi na odgajanju nove kazališne, glazbene i likovne publike festivala; proširiti ju, raditi na različitosti publike te produbiti odnos s postojećom publikom Igara.

 

Željno iščekivani treći premijerni naslov 69. Igara „Pod balkonima“ u režiji Darija Harjačeka, na temelju izbora iz proze Ranka Marinkovića, u dramaturgiji Vedrane Klepice te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na repertoaru je 18., 19., 20., 21. i 22. kolovoza, s početkom u 21.30 sati u parku sveučilišnog kampusa u Dubrovniku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *