Input your search keywords and press Enter.

Razgovor o nagrađivanom romanu i predstavi Črna mati zemla

U sklopu programa Ključevi od Grada 69. Dubrovačkih ljetnih igara, razgovor s autorom romana Črna mati zemla Kristianom Novakom i autorom dramatizacije istoimene predstave Tomislavom Zajcem koji će moderirati Saša Božić, održat će se u nedjelju, 15. srpnja u 21.00 sat u nedavno obnovljenoj palači u ulici Braće Andrijića 8. Ulaz je slobodan.

 

Črna mati zemla priča je o dječaku, o gubitku, o strašnoj tajni, o zajednici kojoj su se zaljuljali temelji, o prijateljstvu, ljubavi i izdaji, o tome kako je svatko od nas katkad na onoj strani koja okrene leđa, kako je to sažeo autor romana. Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu, a djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Šest godina radio je kao asistent na Odsjeku za germanistiku istoga fakulteta, a 2012. godine prelazi na Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gdje danas predaje kao docent. Njegov roman Črna mati zemla izlazi 2013. i osvaja T-portalovu nagradu za roman godine, a ubrzo je doživio nekoliko stranih izdanja, adaptiran je u radio-dramu te hvaljenu i višestruko nagrađivanu kazališnu predstavu u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Dore Ruždjak Podolski koja će biti izvedena na Lokrumu u ponedjeljak, 16. srpnja.

 

Autor dramatizacije Tomislav Zajec zapisao je kako je Črna mati zemla roman „koji se uporno i dosljedno opire definicijama, ili pokušajima da ga se ubaci u određen sustav sistematizacije koji bi pomogao njegovu dešifriranju i pritom ponudio jednoznačne odgovore ili tumačenja“. Dodao je kako se radi o romanu „koji je zaista veoma teško uhvatiti, riječ je o materijalu koji je, u najboljem smislu tog pojma, hiperaktivan.“ Tomislav Zajec festivalskoj publici je dobro poznat kao autor dramskog teksta „Spašeni“ koji je u režiji Franke Perković praizveden 2010. na 61. Igrama u hotelu Belvedere. Zajec je do sada objavio četiri romana, deset originalnih dramskih tekstova, a drame su mu, osim u Dubrovniku, izvođene u Zagrebu, Varaždinu, Ljubljani, Sarajevu, Novom Sadu, Londonu, Buenos Airesu, Glasgowu, Bradfordu, Norwichu, Bukureštu, Braili i Ipswichu. Peterostruki je dobitnik državne nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ i dvostruki dobitnik nagrade „Marul“ festivala Marulićevi dani među kojima i za dramatizaciju romana Črna mati zemla Kristiana Novaka.

 

Podsjetimo, gostujuća predstava Zagrebačkog kazališta mladih Črna mati zemla, nastala po romanu Kristiana Novaka, u dramatizaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski otvorit će dramski program 69. Igara u ponedjeljak, 16. srpnja. Izvedba je na otoku Lokrumu s početkom u 21.30. Brodovi iz stare gradske luke polaze u 20.30 i 20.45.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.