Input your search keywords and press Enter.

Puštena u rad prva ELEN punionica za vozila na električni pogon u Metkoviću

HEP je jučer u Metkoviću pustio u redovni pogon ELEN punionicu za električna vozila na Trgu kralja Tomislava.

Povodom Dana Grada Metkovića koji se obilježava 20.7. puštena je u rad dvadeseta ELEN punionica, a otvorenju punionice prisustvovali su Katarina Ujdur, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Metkovića i Ivica Skorić, voditelj projekta e-Mobilnosti HEP grupe.

Punionica u Metkoviću postavljena je temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“ gdje je Grad Metković dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektrodalmacije (pogon Metković). Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna.

Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica. HEP je do sada u Hrvatskoj postavio dvadesetdvije javne ELEN punionice od čega jednu ELEN LEAF stanicu ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba sa solarnim nadstrešnicama (prva takva u Hrvatskoj) te po jednu u Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji, Krapini, Jastrebarskom i Metkoviću dok su Križevci i Vodice u probnom radu, kao i četiri u Osijeku, tri u Varaždinu (AC punionice snage 2×22 kW) te pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici izgrađenih u sklopu EU projekta „Civitas Dyn@mo“, koji je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti temeljem elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa.

Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Zadru, Bujama i Umagu, a do kraja godine u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Vinkovcima, Čakovcu, Ludbregu…

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *