Input your search keywords and press Enter.

Koncert pučkih korizmenih napjeva pod nazivom „Narode moj ljubljeni“ održao se 28. ožujka u dubrovačkoj katedrali.  Vokalni ansambl Kulturno-umjetničkog društva Klek iz Ogulina na taj je način podijelio svoje korizmene običaje i tradicionalne napjeve s brojnom dubrovačkom publikom koja se okupila u katedrali. Ansamblom je dirigirao dr. Joško Ćaleta.

Ovaj je nastup upriličen u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture, a ujedno i kao svečani završetak tradicionalne korizmene duhovne obnove koja se od ponedjeljka održavala u katedrali. Uvodničar don Stanko Lasić istaknuo je kako je ovaj ansambl s radom započeo 1981. u uvjetima komunističkog režima, ali da je unatoč tome uspio održati živom korizmenu tradiciju svoga kraja kao i običaje Velikog tjedna.

Društvo je također mijenjalo i ime. U trenutku osnivanja nosilo je ime  KUD Ogulin, a 1991. preimenovali su se u KUD Klek , dodao je don Stanko Lasić. Ovim koncertom potvrđen je svojevrsni moto Dana kršćanske kulture koji kao cilj manifestacije ističe ukazivanje na bogatstvo tradicije koju je Hrvatska baštinila i pokazivanje “zbog čega se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazivati kršćanskom te upućivanje na djela i osobe bez kojih bi ona bila nezamisliva”.

Tekst/fotografije: Leona Rašica