Input your search keywords and press Enter.

Talijanska družina Figli d’Arte Cuticchio pod vodstvom Mimma Cuticchia nastupila je s predstavom Bijesni Orlando u nedjelju, 11. kolovoza na taraci tvrđave Revelin u sklopu popratnog programa Ključevi od Grada jubilarnih 70. Igara, a povodom obilježavanja Orlandove godine.

Brojna publika svih generacija na taraci tvrđave Revelin, imala je priliku vidjeti izvorni lutkarski svijet koji je nekada bio sastavni dio i duša talijanskih ulica. Voditelj družine Mimmo Cuticchio istaknuo je da mu je drago nakon dugo godina biti ponovno u Dubrovniku, a najmlađi su za kraj darovani razglednicama te su i sami mogli isprobati kako je to rukovati lutkama. Družina iMimmo Cuticchio na Dubrovačkim ljetnim igrama su već nastupali i to 1982. godine na Bunićevoj poljani u sklopu Danamladog teatra s predstavom Bitka Orlanda i Rinalda za lijepu Angelicu te 2004. godine s četiri različite predstave pod pokroviteljstvom Talijanskog kulturnog instituta iz Zagreba.

Bijesni Orlando ili Astolfovo putovanje na Mjesec ključna jeepizoda u Bijesnom Orlandu Ludovica Ariosta, ali i u repertoraru Opere dei Pupi lutkarskom kazalištu marioneta kojeprikazuje srednjovjekovna književna djela. Tradicionalnoj publiciove umjetnosti jedan od najdražih naslova upravo je BijesniOrlando, viteški ep o čudnovatim avanturama francuskih paladina u kojem su suprotstavljeni Mauri i kršćani u sukobu kojem se kraj ne nazire, s čudovištima i čarobnjacima, čarolijama i ljubavnim strastima koje zaslijepljuju hrabre vitezove.

Družina Figli d’Arte Cuticchio iz Palerma, koju je 1977. osnovao Mimmo Cuticchio ujedinjuje tri osnovna jezika kazališne komunikacije: povratak tradicionalnih lutkarskih tehnika i cunta(tehnike pripovijedanja viteško-epskih priča koja prati određenu metriku, pokrete tijela i mimiku lica koji su potrebni kako bi se likovi opisali, potragu i eksperimentiranje. Uspjeh brojnihpredstava doveo je ovu družinu do suradnje s mnogim učiteljima europskog kazališta i do sudjelovanja na festivalima i kazališnim smotrama diljem svijeta. Osim vlastitih produkcija, organizirajuizložbe, seminare i radionice na talijanskim sveučilištima, a od1997. i škole za lutkare i cuntiste u prestižnim kulturnim institucijama diljem Europe.

Povodom 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa na Stradun, 2019. je Grad Dubrovnik proglasio Orlandovom godinom, a u sklopu obilježavanja tog jubileja organiziran je i ovaj program zahvaljujući donaciji Rezervata Lokrum.

Popratni program razvoja publike „Ključevi od Grada“ na 70. Igrama donosi više programa za djecu, a uz već održane radionice „Video igre“ Ivana Marušića Klifa i „Kako nastaje predstava“Zdravke Ivandije Kirigin, u nastavku nas očekuju i radionica za mlade „Boli me: anatomija srama“ te pripovjedaonica za djecuJasne Held.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja,  a  ne gostovanja, mjesto  susreta, ideja  i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik,   Dubrovačko-neretvanska županija  te  brojni  sponzori   i   donatori: Mastercard, HEP, Tele2, OTP banka, Tekstilpromet, Coca-Cola, ALH, Ford, Kraš, Caboga Stiftung, Hrvatska turistička zajednica, TZ grada Dubrovnika  i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

 

 

Karla Labaš

Ured za odnose s javnošću i marketing

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)