Input your search keywords and press Enter.

Odlagalište otpada s podzemnim spremnicima

Tvrtka Čistoća Dubrovnik uredila je prvo odlagalište otpada s podzemnim spremnicima u gradu, smješteno pored tenis terena u Uvali Lapad, nadomak same šetnice. Postavljena su tri spremnika za miješani komunalni otpad kao i dva spremnika za odvojeno prikupljeni otpad. Puštanju u rad odlagališta u četvrtak su nazočili gradonačelnik Andro Vlahušić, zamjenik Željko Raguž i direktorica Čistoće Nataša Gabričević.

‘Pregledom više od 90 lokacija odabrali smo 16 lokacija koje zadovoljavaju sve uvjete za postavljanje podzemnih spremnika. Ova lokacija blizu šetnice Lapad nije slučajno odabrana. Svi smo lani bili svjedoci učestalih primjedbi naših sugrađana da je ovo jedno od najneurednijih odlagališta u Dubrovniku. Ponukani svim tim događanjima odlučili smo na ovoj lokaciji postaviti prve podzemne spremnik’, rekla je direktorica Čistoće Nataša Gabričević.Gradonačelnik Andro Vlahušić i zamjenik Raguž uputili su čestitke Čistoći, njenoj direktorici ali i svim djelatnicima na dosadašnjem radu i nizu inovacija kojima su pospješili svoje usluge.

‘Projekt Grabovice ide svojim tijekom. Čistoća će u narednih deset dana raspisati natječaj za odvoženje otpada. Zasad smo dobili samo dvije ponude, jedna je Gunja, a druga je Cimos iz Varaždina“, rekao je Vlahušić. Izrazio je zabrinutost što zbog činjenice da Dubrovačko-neretvanska županija nije napravili centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju. –„Proračun u kojem smo osigurali 10 milijuna kuna za subvenciju troška Dubrovčanima nažalost je srušen, a netko drugi nije pomeo ispred svog dvorišta, dok smo mi svoje dvorište vrlo lijepo uredili.“

Podzemni spremnici tvrtke Sotkon, tržišnog lidera u urbanim sustavima gospodarenja otpadom,  postavljeni su u više od 12 europskih zemalja i predstavljaju početak uspostave planirane mreže podzemnih spremnika u Gradu. Višestruko su većeg kapaciteta od dosadašnjih, dok je nadzemni dio košarica od nehrđajućeg čelika modernog dizajna. Spremnici se prazne posebnim vozilom s ugrađenom dizalicom, a kompletno odlagalište je pod sustavom video nadzora.

Kao i nedavno postavljeni Big Belly i ovi spremnici za otpad samostalno dojavljuju kada su puni. Naime, spremnici su opremljeni senzorima te se putem softvera u realnom vremenu može pratiti popunjenost pa samim time i planirati pražnjenje istih.

Primjenom novih trendova i tehnoloških rješenja, poput podzemnih spremnika, Čistoća doista ide korak ispred, a u ovom slučaju i dva metra ispod zemlje, a sve s ciljem podizanja kvalitete življenja u našem Gradu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *