Input your search keywords and press Enter.

Prvi Svjetski dan siromašnih

Evo kako će 1. Svjetski dan siromašnih biti obilježen na području Dubrovačke biskupije

Dubrovačka biskupija se pridružuje obilježavanju 1. Svjetskog dana siromašnih kojeg je proglasio papa Franjo i koji će se diljem svijeta obilježavati u nedjelju, 19. studenog. U liturgijskoj godini to je 33. nedjelja kroz godinu odnosno nedjelja prije posljednje nedjelje crkvene godine i svetkovine Krista Kralja svega stvorenog.

Milostinja koja će se te nedjelje prikupljati u župnim crkvama i kapelama, kao i samostanskim crkvama, prema odredbi dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, bit će namijenjena siromašnima, a dijelit će se naknadno preko župnih Caritasa ili biskupijskog Caritasa.

Uz taj dan papa Franjo je uputio i prigodnu poruku naslovljenu „Ne ljubimo riječima, već djelima“ koja je objavljena na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije, a čije naglaske su svećenici pozvani utkati u nedjeljne propovijedi. U pismu papa, uz ostalo, objašnjava kako želi da u cijelom svijetu kršćanske zajednice postaju sve više i sve bolje konkretni znak Kristove ljubavi prema posljednjima i najpotrebnijima te ističe: „Pozivam čitavu Crkvu kao i muškarce i žene dobre volje da se na taj dan okrenu svima onima koji pružaju svoje ruke i traže našu pomoć i solidarnost. Oni su naša braća i sestre, stvoreni i ljubljeni od jednog Nebeskog Oca. Ovaj Dan želi potaknuti u prvom redu vjernike da reagiraju na kulturu odbacivanja i rasipanja, te da usvoje i prigrle kulturu susreta. Istodobno, taj je poziv upućen svima neovisno o vjerskoj pripadnosti; svi su pozvani na otvorenost i dijeljenje sa siromašnima kroz konkretne znakove solidarnosti i bratstva. Bog je stvorio nebo i zemlju za sve; nažalost, ljudi su podigli barijere, zidove i ograde, izdajući izvorni dar namijenjen cijelom čovječanstvu, bez ikakve iznimke.“ Svjetski dan siromašnih papa Franjo je najavio još prošle godine, na završetku Godine milosrđa u apostolskom pismu „Misericordia et misera“ u kojem je izrazio želju da cijela Crkva na 33. nedjelju kroz godinu proslavi Svjetski dan siromašnih te je napisao: „Bit će to najdostojnija priprava za proslavu svetkovine Isusa Krista Kralja svega svijeta, koji se poistovjetio s malenima i siromašnima i koji će nas suditi po djelima milosrđa (usp. Mt 25, 31-46).“ Taj dan bi nam trebao posvijestiti da je siromaštvo u samom srcu Evanđelja, i da sve dok Lazar leži na vratima naših domova ne može biti pravde niti društvenog mira.

Angelina Tadić

*

U Vatikanu će taj dan papa Franjo imati misu i zajednički objed sa
siromašnima:
http://hr.radiovaticana.va/news/2017/11/14/svjetski_dan_siroma%C5%A1nih_potrebiti_%C4%87e_ru%C4%8Dati_s_papom_franjom/1348874

Na linku imate cijelu Papinu poruku uz taj dan:
http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=5491:papina-poruka-za-1-svjetski-dan-siroma%C5%A1njih-ne-ljubimo-rije%C4%8Dima-ve%C4%87-djelima&Itemid=750

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *