Input your search keywords and press Enter.

Prvi e-skuteri stigli u Grad

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, zamjenik gradonačelnika Željko Raguž, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Marko Milajnić i direktorica DURA-e Andrea Novaković sa suradnicima predstavili su jučer dubrovačkoj javnosti prve e-skutere.

Riječ je o GreenGo projektu koji će omogućiti građanima te svim posjetiteljima grada Dubrovnika alternativni oblik mobilnosti koji će biti puno održiviji te ekološki prihvatljiviji od postojećih opcija transporta.

“Prva faza projekta koja je obuhvatila planiranje, traženje proizvođača e-skutera je završena. Ušli smo u testnu fazu tijekom koje ćemo ova tri motora u periodu od tjedan dan vidjeti udovoljavaju li projektu i koje su im karakteristike”, kazao je gradonačelnik Vlahušić dodajući kako je ideja da nakon testnog perioda, odnosno za iduću sezonu Libertas kupi 50-ak e-skutera.

Gradonačelnik je istaknuo kako će e-skuteri biti na raspolaganju svim građanima Grada Dubrovnika, ali i onima iz susjednih općina koji imaju Libertasov pokaz dok će gostima biti dostupni preko Dubrovnik Carda.

“Ovo nije konkurencija ni taksistima niti privatnim iznajmljivačima skutera. Ovo je dodatak javnom prijevozu. Poboljšavanje javnog prijevoza Grada Dubrovnika na potpuno ekološki i moderan način”, istaknuo je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Što se tiče tehničkih karakteristika, skuteri će moći ići 45 kilometara na sat, a uz jedan skuter vozaču će na raspolaganju biti i dvije kacige. Korisnicima će biti dostupna i mobilna aplikacija putem koje će moći naručiti skuter na svoju adresu te ga nakon korištenja ostaviti na za to predviđena mjesta. Jedno punjenje baterije ima kapacitet od 80 odnosno 100 kilometara.

Direktor tvrtke Krk moto, koja je distributer e-skutera, Dinko Jakovljević istaknuo je kako su predstavljeni e-skuteri malo prerađeni i dorađeni kako bi što lakše mogli svladati konfiguraciju terena u Dubrovniku.

“Radi se o skuterima koji imaju baterije od pet kilovata i deklarirani doseg od 120 do 140 kilometara s jednim punjenjem koje smo morali malo preraditi pošto je u Dubrovniku dosta zahtjevan teren pa je bilo potrebno pojačati okretni moment da može ići po uzbrdicama, posebno kad su na motoru dvije osobe, tako da je ubrzanje bolje”, kazao je direktor Jakovljević.

Građani grada Dubrovnika i okolice će u narednom testnom periodu moći besplatno voziti e-skutere, odnosno testirati e-skutere dok će DURA i Libertas od svake vožnje prikupljati podatke putem mjerne opreme koja je ugrađena u e-skutere. Skuteri će se nalaziti u prostorijama Libertasa Dubrovnik (kod Remize) dok će se svaki vikend održavati razne promocije po različitim dijelovima Dubrovnika.

Cilj GreenGo projekta je omogućiti građanima te svim posjetiteljima grada Dubrovnika alternativni oblik mobilnosti koji će biti puno održiviji te ekološki prihvatljiviji od postojećih opcija transporta.
Korisnici će moći preuzeti e-skuter sa jedne e-stanice jednostavnim otključavanjem putem mobilne aplikacije ili RFID kartice te ostaviti e-skuter na drugoj e-stanici te platiti samo ono što su koristili. Po završetku svake vožnje dobiti će podatke o uštedama. Svi korisnici Libertasovog pokaza ili Dubrovnik Card-a će dobiti nekoliko besplatnih minuta kao i ostale pogodnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)