Input your search keywords and press Enter.

Provode se inspekcijski nadzori protiv nelegalnih stranih turističkih vodiča

Uz podršku Grada Dubrovnika i Društva turističkih vodiča Dubrovnik u razdoblju od 21. do 23. kolovoza na zaštićenom vodičkom lokalitetu spomeničke jezgre Dubrovnika nadležne inspekcije Ministarstva financija i Ministarstva turizma provele su koordinirane akcije nadzora djelatnosti turističkog vođenja gostiju.

 

 

Inspekcijske nadzore vodiča stranih državljana vodili su inspektori Carinskog ureda Dubrovnik i Sektora turističke inspekcije Ministarstva turizma, Ispostave Dubrovnik uz pratnju policijskih službenika policijske postaje Dubrovnik te u suradnji s Udruženjem turističkih vodiča Dubrovnik i Gradom Dubrovnikom, koji je za potrebe provođenja ove akcije angažirao nužnu ovlaštenu prevoditeljicu iz Zagreba.

 

Obavljeno je ukupno 20 inspekcijskih nadzora stranaca koji su zatečeni pri pružanju usluga turističkog vodiča ili usluga turističkog pratitelja grupama gostiju iz drugih država, pretežito iz Južne Koreje, Kine, Tajvana, Singapura i Japana, a u kojima je utvrđeno da u 19 slučajeva nema nepravilnosti, odnosno da grupe gostiju predstavljaju osobe stranci u suradnji s legalnim turističkim vodičima Republike Hrvatske koje je angažirala turistička agencija čiji su gosti.

 

U jednom inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da državljanka Republike Koreje pruža turističku uslugu turističkog vodiča nezakonito. Podnesen je prekršajni nalog po Zakonu o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, naplaćena je kazna te je izdano rješenje o zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti u Republici Hrvatskoj. Dodatno, policijski službenici strankinji su u upravnom postupku otkazali kratkotrajni boravak budući ga nije koristila u namjeravanu svrhu.

 

Nadalje, državljanki Tajvana, koja je tijekom provođenja inspekcijskog nadzora policijskim službenicima odbila dati na uvid putnu ispravu ili bilo koju drugu javnu ispravu koja sadrži fotografiju, izdan je prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja opisanog u čl. 139. st.1. Zakona o strancima.

 

U Gradu Dubrovniku i Društvu turističkih vodiča Dubrovnik pozdravljaju provođenje inspekcijskih nadzora. Isti će, smatraju, uz represivni imati i preventivni učinak jer nelegalno vođenje predstavlja veliki problem u djelatnosti turističkog vođenja, ali i u čitavoj destinaciji, pa i iz dodatnog razloga što nelegalno, a time često nestručno vođenje narušava najbolji doživljaj Dubrovnika posjetiteljima.

 

„Akcija je plod suradnje turističke inspekcije Ministarstva turizma, Carine, MUP-a, Društva turističkih vodiča i Ceha vodiča pri Udruženju obrtnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Grada, koji je pomogao u realizaciji inicijative angažirajući nužnu stručnu prevoditeljicu. Uostalom, i ove akcije koje se nastavljaju dio su paketa mjera programa „Poštujmo Grad“, kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

 

Iz Društva vodiča također apeliraju na svoje članove da prilikom svakog vođenja istaknu svoje iskaznice, te da pri ruci imaju isprintani ili elektronski nalog za vođenje. Ukoliko raspolažu informacijama o neovlaštenim vodičima, vremenu i mjestu započinjanja razgleda, mole se da o tome bez odlaganja obavijeste nadležne inspekcijske službe ili Društvo vodiča.

 

Podsjetimo i kako je Grad Dubrovnik u sklopu mjera projekta ‘Poštujmo Grad!” (Respect the City), pokrenuo kampanju usmjerenu protiv djelatnosti nelegalnih „bookera“, kojom se gosti upozoravaju da ne kupuju izlete kod ilegalnih prodavača i ne sponzoriraju osobe koje rade protivno zakonu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)