Input your search keywords and press Enter.

Prosvjetni štrajk se nastavlja i danas: Građani nezadovoljni

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama nastavit će se i danas, kao i pregovori između sindikata i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec jako je zadovoljan odazivom na štrajk. Odaziv u ponedjeljak bio je za 1% veći nego u petak i iznosio je 75,46%, a Mihalinec smatra kako su tome pridonijele i izjave premijera o besmislenosti štrajka prosvjetara.

Osvrnuo se i na izjave ministra Mornara koji je rekao kako mu sindikati dolaze na popodnevni sastanak uzaludno, jer im Vlada neće ponuditi ništa novo. Sindikati će se odazvati sastanku kako bi ministru izložili argumente radi kojih ostaju u štrajku, zaključio je Mihalinec i ponovio kako će se štrajk prekinuti jedino u slučaju potpisivanja kolektivnog sporazuma.

Komentirao je i navode skupine nastavnika koji sugeriraju da se prijeđe u „bijeli štrajk“ i obrazložio kako bi to bila nedopustiva metoda jer bi takav štrajk bio izričito uperen protiv učenika. Naime, bijeli štrajk koji podrazumijeva usporen i nekvalitetan rad ne dolazi u obzir jer učitelji ni malo ne žele uskratiti učenicima prijenos znanja, već im nakon prestanka štrajka sa punim entuzijazmom i kreativnošću žele predavati i zato je bijeli štrajk besmislen u sustavu obrazovanja.

Na upit novinara trebaju li roditelji slati djecu u školu ili ne, odgovorio je kako u štrajku nastave nema, ali je ravnatelj taj koji preuzima odgovornost za pozivanje u školu i ukoliko ih on pozove, neka dođu. Kako jednoznačnog odgovora na to nema, upozorio je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić te uputio roditelje neka budu u kontaktu s razrednikom koji će sam reći roditelju štrajka li ili ne te treba li dijete doći u školu.

U visokom obrazovanju nastave nema, ispiti se ne održavaju, referade su zatvorene, poručio je Vilim Ribić. Spomenuo se izjava rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damira Borasa koji se u komentaru na nisko financiranje visokog školstva dotakao i štrajka prema kojem nema protivan stav. Pritisci protiv štrajka vidljivi su i na visokoškolskim ustanovama, naglasio je Ribić i kao primjer istaknuo Filozofski fakultet u Osijeku na kojim su popisivani zaposlenici u štrajku.

Vlada se ne želi prije izbora obvezivati ni na kakav novi kolektivni ugovor s povišicama, no spremna je razgovarati o pravednijem modelu plaća nakon izbora. ”Da smo HEP, ugasili bismo struju. Ovako, možemo samo poručiti nastavnicima: Dok ste u štrajku, pišite u e-dnevnike štrajk povlaka građanski odgoj, a roditeljima: Ne dovodite do daljnjega djecu u škole jer tamo nemaju što raditi. Tu je štrajk, moraju se svi na to priviknuti.”

U sindikatima navode da su s terena dobili niz zabrinjavajućih informacija, među kojima je zabilježba o osnovnoj školi u Ličko-senjskoj županiji u kojoj je policija zapisivala štrajkaše. ”To je vrlo opasno, kao i to da pojedini ravnatelji u Zagrebu prijete otkazom nastavnicima u štrajku”, ustvrdila je Sanja Šprem iz Sindikata učitelja. U Ministarstvu također bilježe nepravilnosti tijekom štrajka, poput nekoliko ravnatelja koji su u ponedjeljak odbili primiti djecu u škole. ”To je krajnje neprihvatljivo i vjerojatno ćemo im uputiti prosvjetnu inspekciju”, komentirao je Vedran Mornar.

Ivana Milas Klarić, dječja pravobraniteljica, upozorila je obje strane da vode računa o zaštiti interesa djece i ne dopuste da ijedno dijete ispašta zbog njihova konflikta. Pravobraniteljica je zaključila da zbog kontradiktornih uputa djeci i roditeljima o dolasku i nedolasku u škole nisu razrađeni planovi postupanja tijekom štrajka. ”Roditelji i djeca nisu na vrijeme obaviješteni o pravima i obvezama učenika u vrijeme štrajka. To se naročito odnosi na prihvat učenika, ali i odrađivanje izgubljenih sati na što prihvatljiviji način kako za učenike, tako i za roditelje”, ističe Milas Klarić, uz poruku da će nastali spor između školskih sindikata i Vlade biti riješen u najkraćem mogućem roku kako bi se djeci omogućilo ustavno pravo na obrazovanje.

Prema Indexovoj anketi u kojoj su pitali “Podržavate li štrajk prosvjetara”, 60,32% čitatelja koji su sudjelovali u anketi, odgovorilo je kako ne podržava štrajk prosvjetara. Štrajk prosvjetara podržava 36,04 % čitatelja, dok je za njih 3,64 % svejedno održava li se štrajk ili ne.

Mnogi čitatelji smatraju kako profesorima nitko ne brani prijeći u privatni sektor. “Ne podržavam ih. Ako smatraju da im je mala plaća nek otvore privatne škole ili nek se zaposle kod privatnika”, jedan je od komentara na našem forumu na kojem prevladavaju komentari koji se protive štrajku.

Prema velikom broju čitatelja štrajk je ništa drugo nego najobičnija politizacija, a gotovo svi vide HDZ-ov utjecaj na organizatore štrajka. ”Da, u ovo, predizborno vrijeme, svi znamo da je štrajk besmislen, neuobičajen, van pameti, jer se u naprijed znade da neće polučiti nikakav uspjeh, iz tehničkih razloga”, stoji u jednom komentaru.

Neki smatraju da profesori i nemaju baš temelja za tražiti veće plaće s obzirom da velik broj učenika bilježi loše rezultate. “S obzirom na upitnu kvalitetu rada (kao dokaz državna matura), nisu baš u poziciji da traže kruh povrh pogače”, piše jedan forumaš. ”Ja sam u gimnaziju išao. I tamo se na prste jedne ruke moglo nabrojati profesore koji zaslužuju svoju plaću. Što je tek u strukovnim školama, kaos pretpostavljam”, svoje negativno iskustvo iznosi jedan čitatelj.

Oglasio se i jedan profesor što se može zaključiti iz sadržaja komentara. “Ja radim i djeci sam rekao da dođu na nastavu. Da štrajkaju za ukidanje nebitnih agencija, lihvarskih računa, nagomilane birokracije te da se zalažu da svima bude bolje, tek tada bih se odlučio na štrajk”, piše anonimni profesor.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *