Input your search keywords and press Enter.

Proslavljena Velika Gospa u katedrali: Budimo kao Marija, plodno tlo za Boga

Svetkovina Uznesenja Blažene djevice Marije svečano je proslavljena u utorak, 15. kolovoza, u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Svečano večernje misno slavlje ispred katedrale predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirali su brojni svećenici te kanonici Stolnog kaptola Marije Velike. Proslavi je tradicionalno prisustvovao veliki broj vjernika koji su se zajedno sa svim sudionicima slavlja u procesiji nakon mise uputili gradskim ulicama u porat gdje je biskup Uzinić pred slikom Gospe od Porata izmolio molitvu te blagoslovio barke, brodove i putnike.

Nasljedujmo Gospinu neznatnost i poniznost

Obraćajući se vjernicima s ambona dubrovački biskup u svojoj propovijedi kazao je kako je Gospa prepoznajući Božju veličinu prepoznala i svoju osobnu neznatnost, poniznost, te da je shvaćala kako je sve što ona jest i sve što čini dar Svesilnoga. Napomenuo je i kako se Velika Gospa u Dubrovniku štuje pod nazivom Gospa od Porata, ali i da je svojim uznesenjem na nebo potvrđena od Boga kao velika. Biskup je upozorio kako se njezina proslava i veličina nisu dogodile zbog njezine zemaljske veličine već zbog njezine ovozemaljske neznatnosti i poniznosti. „Bog koji raspršuje oholice umišljene, zbacuje silne, bogate otpušta prazne! Iskazuje dobrotu onima koji ga se boje! I on uzvisuje neznatne! I gladne napunja dobrima! Evo razloga Gospine uzvišenosti! Ona je neznatna koju je Bog uzvisio“, rekao je mons. Uzinić.

Istaknuo je i kako svoj pogled moramo uputiti prema Gospinoj neznatnosti i poniznosti kako bi je mogli nasljedovati, kako bi nam mogla biti blizu. Upozorio je kako nas je Bog zamislio i stvorio zaodjenute suncem, okrunjene zvijezdama, te da smo tu ljepotu izgubili zbog oholosti, samodostatnosti, zasićenosti plodom spoznaje dobra i zla, ali i da se možemo vratiti na pravi put, Marijin put neznatnosti i poniznost, gladi za Bogom i vršenjem njegove volje. „Zato danas nije dovoljno samo slaviti Veliku Gospu. Potrebno je poput Gospe postati plodno tlo za velika djela koja Bog i po nama i na nama želi napraviti! Ne traži se za to neki osobit napor. Niti neke posebne sposobnosti. Dovoljno je prepoznati da to što jesmo i imamo nije plod naših zasluga nego Božji dar. I priznati tim svoje vlastite slabosti i granice. I, nakon svega, reći Bogu svoj: ‘Evo me!’“, objasnio je biskup. Također je upozorio kako je naš glavni problem što sebe smatramo velikima, da zbog toga živimo kao da ne trebamo Boga, ta da je to klica naše propasti, ratova, terorizma, progona i ekološkog uništenja našeg zajedničkog doma.

Poniznost treba odgajati

Dalje je kazao kako Bog i danas želi činiti po nama velika i veličanstvena djela, baš kao što je to činio po Mariji. No i kako tih djela nema u onom obimu u kojem bi ih trebalo biti. Rekao je i kako je glavna odgovornost za taj problem na nama samima jer govorimo da nam Bog treba, a u javnom djelovanju i osobnom životu se ponašamo kao da nam Bog uopće ne treba. „Umjesto da u zajedništvu i ljubavi Boga veličamo i njemu služimo, služeći onima kojima nas on šalje, utjelovljujući im Isusa kao što je to učinila Marija, mi svoje biti vjernici, pa i samoga Boga, pretvaramo u sredstvo za svoje interese. Sredstvo svoga egoizma. Osobito je opasno ako nam Bog, a i to se može dogoditi i nažalost događa, postane sredstvom moći i dominacije nad drugima“, istaknuo je biskup.

Mons. Uzinić je rekao kako je važno shvatiti da ako smo oholi i bahati, odnosno zatvoreni za Boga i njegovu volju, da nas onda neće spasiti naša slavlja, hodočašća, mise, procesije, već samo ako smo u svemu tome veliki s Gospom, ako u svojoj neznatnosti i poniznosti vršimo Božju volju. Dodao je kako je to put svetosti kojim su brojni sveci išli, i kojim bi svi mi trebali ići, od biskupa do običnog čovjeka. Objasnio je i kako nam poniznost nije urođena te da je treba odgajati, odnosno ako nam je ono naše ja na prvom mjestu onda je to znak naše nezrelosti, ali i uzrok mnogih zala. Biskup se osvrnuo i na podatak od 102 rastave u našoj biskupiji, od 409 sklopljenih brakova, i kazao kako je za to uzrok ono naše ja. „Bog treba biti na prvom mjestu. Budemo li ponizni, i mi možemo postati plodno tlo za Boga i njegovu volju. Bog će nam biti na prvom mjestu. I donijeti ćemo plodove koji će govoriti o nama i našem životu. I bit ćemo prepoznati kao blagoslovljeni. I po tim ćemo plodovima učiniti boljim svoju obitelj, Crkvu, društvo i domovinu, svijet i vrijeme u kojemu živimo. I onda jednom biti, kao i Gospa, na nebo uzneseni, proslavljeni, veliki“, zaključio je mons. Uzinić.

Proslavu svetkovine pjevanjem su uveličali katedralni zborovi predvođeni Margit Cetinić. Zavjetnu sliku Gospe od Porata ove godine nosili su pomorci: Zvonimir Cetinić, Nikola Čoro, Pavo Čerjan, Ivo Bošković, Ivo Herendija i Maro Šimunović.

Tijekom cijelog dana vjernici su hodočastili u katedralu, a mise su bile u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati. Svetkovini Uznesenja BDM prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio mons. Petar Palić, generalni tajnik HBK, a prvog dana trodnevnice bio je i tradicionalni orguljaški koncert dr. Darka Kristovića.

Nikša Sentić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.