Input your search keywords and press Enter.

Proslavljena Gospa Karmelska na Koločepu

– Prepoznajmo Blaženu Djevicu Mariju kao majku

Mještani otoka Koločepa u crkvi Velike Gospe, zajedno s članovima Karmela Božjeg Milosrđa, pustinjačko-misionarske zajednice braće i sestara Milosrdnog Isusa i Blažene Djevice Marije od Gore Karmela, u subotu, 16. srpnja, proslavili su blagdan Gospe Karmelske. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je misno slavlje i Večernju molitvu, koja je prethodila euharistiji kao molitvena priprava, a koncelebrirali su br. Dražen Marija Vargašević, član zajednice Karmela Božjeg Milosrđa, i p. Jerko Šimić, župni upravitelj župe Velike Gospe Koločep.

Na početku svoje propovijedi dubrovački biskup pozdravio je okupljene i čestitao im blagdan zaštitnice Gospe od brda Karmela, te izrazio zadovoljstvo načinom djelovanja Karmela Božjeg Milosrđa na Koločepu i poželio im da u ozračju njihove zaštitnice nastave graditi nešto novo na starim temeljima Karmelskog reda.

Tumačeći evanđelje po Ivanu, u kojem stoji kako je Isus prije smrti na križu ostavio svoju majku Ivanu Apostolu za majku i Ivana Blaženoj Djevici Mariji za sina, mons. Uzinić rekao je kako je tada Isus svojoj majci ali i nama ostavio ono najdraže i svojevrsnu obvezu. Kao najdraže je Majci ostavio nas, ali i obvezu da brine o nama kroz cijeli naš život. „Marija je u odnosu na Ivana ali i Crkvu u tom trenutku dobila tu zadaću. Istovremeno smo od Isusa dobili ono najdraže, njegovu Majku za svoju Majku. Mi smo s time dobili obvezu da brinemo o svojoj Majci, da je štujemo i vodimo računa o njoj“. Biskup je dodao kako Blažena Marija nikad svoju obvezu nije propustila, ali se i zapitao jesmo li mi sa svoje strane prepoznali u bl. Mariji onu koja nam je bila majka i jesmo li svoju obvezu prema njome ispunjali. Kazao je kako je odgovor pozitivan kad je pitanju Crkva i crkveni redovi, jer svaki red štuje Gospu, bilo kao Gospu od Ignacijevog puta, Gospu od Anđela ili kao Karmel Božjeg Milosrđa kao Gospu Karmelsku. „Svi su redovi imali potrebu, ali i Crkva u cjelini, u tom trenutku Isusove kalvarije na križu, prepoznati se kao oni kome Isus ostavlja Majku, i zato svaki red Mariju veže uz sebe. Svaki red je mogao rasti i razvijati se samo u Marijinom ozračju, ogledajući se u njenom primjeru i učeći od nje, uzdajući se u njenu zaštitu koja nikad nije iznevjerila“, proučio je propovjednik.

Mons. Uzinić kazao je kako bi volio da se svi mi uspijemo prepoznati u onom trenutku na kalvariji kao Marijini sinovi ili kćeri, da u Isusovim riječima ‘Ivane evo ti majke, Majko evo ti sina’ prepoznamo Mariju kao majku, te da se s vjerom i pouzdanjem prepustimo njezinom zagovoru i njezinoj pomoći kako bi nas mogla braniti i čuvati samo kako majka zna. Propovjednik je upozorio kako nam se sve ovo kroz život može učiniti beznačajnim, malenim skromnim, ali i da moramo u toj malenosti primijetiti veličinu. Osvrnuo se na ulomak iz Prve knjige o kraljevima u kojoj piše kako je Ilija odlučio pokazati da je Jahve pravi Bog a ne Baal, te je molio za kišu i u očekivanju kiše poslao momka da vidi što se događa koji mu je rekao:’ Eno se oblak malen diže kao čovječji dlan od mora’. „Upravo je u karmelskoj tradiciji taj oblak prepoznat kako Blažena Djevica Marija. Možda nam se upravo nekad u životu Djevica Marija čini kao maleni oblačak od kojeg nam ne može ništa biti. Da su naši životni problemi preteški da bi nam Djevica mogla pomoći. No, ako imamo pouzdanja onda će nam iz tog oblačka doći pomoć, možda ne kakvu očekujemo, jer je Marija majka i ona će tu biti uvijek da nas zaštiti i da bude uz nas, ali je važno istovremeno i da mi uvijek budemo uz nju, da je častimo i prepoznajemo kao Majku“, istaknuo je mons. Uzinić.

Početak zajednice Karmela Božjeg Milosrđa dubrovački biskup usporedio je s oblačkom, koji se možda čini slabim ali koji uz vjeru i pouzdanje u Gospodina može donijeti obilnu kišu. Dodao je i kako ne smiju odustati bez obzira s kakvim se poteškoćama susreli nego da se otvore Božjem milosrđu i da Mu se stave na raspolaganje onako kako i gdje On želi. Mons. Uzinić pozvao je mještane da Karmel Božjeg Milosrđa podrže u svojim molitvama, ali i materijalno, kako bi uz pomoć svih nas mogli ostvariti ono što Bog od njih želi, a kako bi se onda dogodio blagoslov za otok, biskupiju, domovinu i cijelu Crkvu. „Kako bi blagoslov Djevice Marije, Gospe do brda Karmel, učinio svih nas i ovu zajednicu plodnima trebamo se poput Ivana prepoznati kao oni kojima je Isus dao Mariju za svoju majku, a s time i obvezu da budemo njezini sinovi i kćeri, ali i braća i sestre jedni drugima“, zaključio je dubrovački biskup.

Na kraju mise br. Dražen Marija Vargašević zahvalio se mons. Uziniću na prisutnosti i riječima ohrabrenja i nade, nakon čega je uslijedio obred primanja Gospina škapulara u kojem se troje mještana priključilo bratstvu, a koje je ujedno i blagoslovio dubrovački biskup.

Proslavu Gospe Karmelske na Koločepu organizirao je Karmel Božjeg Milosrđa, a samoj svetkovini prethodila je devetnica od 7. do 15. srpnja.

Nikša Sentić
Ured za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)