Input your search keywords and press Enter.

Blagdan sv. Liberana proslavljen je u subotu, 23. srpnja, u zavjetnoj kapelici na brdu između tri sela Dubravice, Riđice i Mravinjca. Misno slavlje predvodio je don Miho Litić, župnik župe Svetog Mihajla u Kliševu.

U propovijedi je don Miho istaknuo kako je glavni cilj i svrha ovog pohoda blagoslov polja, njiva, vinograda, pašnjaka, što je u stara vremena izvorno bio glavni prihod i glavna baza za materijalnu egzistenciju naših predaka. „Bog je u samom početku stvaranja svijeta predvidio zajednički život, međusobnu povezanost biljke, životinje i čovjeka, a prirodu je podložio pod njegove noge da je iskorištava u svoje potrebe i svrhe, te da on bude gospodar te prirode“, rekao je župnik. Dodao je da što su ljudi bili bliži prirodi bili su sretniji, a dokaz su i naši roditelji, naši preci, koji su mirno živjeli a jedva su imali koru kruha. „To je dokaz da ova tehnologija koja će ”zaluđet” čovjeka nije mjerlio niti bogatstvo našega života.“

U propovijedi su spomenuti i detalji iz života sv. Liberana, posebno njegova čudnovata izlječenja vrućice, vodene bolesti, liječenje bubrežnih kamenaca, te istaknuto je i da nije bilo vjernika u njegovoj biskupiji kojeg nije susreo, hrabrio, tješio. Također je poznat i kao zaštitnik od tuče i od zla vremena, te je zbog toga ujedno i sagrađena zavjetna kapela u koju se i dalje hodočasti i održava zavjet iako poljoprivreda više nije glavni izvor prihoda kao u prošlosti.

„Mi slijedimo stope svojih predaka koji su nam sagradili ovdje crkvu i ostavili nam u zalog da idemo njihovim stopama, da slavimo Boga, jer je to najveće bogatstvo, te da živimo po Božjem zakonu i da molimo zagovor ne samo za polja, njive, pašnjake nego i za našu kršćansku vjeru“, zaključio je don Litić.

Nikša Sentić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)