Input your search keywords and press Enter.

Proslava u Postranju

PROSLAVA U POSTRANJU

uz 130. obljetnicu rođenja i krštenja

službenice Božje s. Trofime Made Miloslavić iz Makoša

Župa Velike Gospe Postranje organizira proslavu u prigodi 130. obljetnice rođenja i krštenja službenice Božje s. Trofime Made Miloslavić, redovnice rodom iz ove župe za koju je zajedno sa njezinim susestrama nedavno pokrenut postupak za proglašenje blaženima. Proslava će se upriličiti u petak, 17. kolovoza u župnoj crkvi u Postranju.

Svečano euharistijsko slavlje u 17.30 sati predvodit će mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup. Izvješće o otvorenju kauze za proglašenje blaženima ili deklaracije mučeništva s. Žarke Julijane Ivasić i šest susestara mučenica, među kojima je s. Trofima ( Made) Miloslavić, dat će postulator kauze dr. Zvonimir Kurečić. Okupljenima će se obratiti i s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarice Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba, a potom slijedi koncert Zbora sestara milosrdnica iz Splita.

Sestra Trofima (Made) Miloslavić rođena je 17. kolovoza 1888. u mjestu Makoše, tadašnja općina Dubrovnik, od oca Vida i majke Ruže, rođ. Kristović. Istoga dana krštena je u župi sv. Marije Mandaljene u Mandaljeni, Dubrovačka biskupija.

U Družbu sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskog je stupila 14. siječnja 1912. godine. Privremene redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1914., a doživotne 3. svibnja 1921. godine u Zagrebu. Radila je kao bolničarka u Mostaru i u Rijeci.

Komunističke vlasti odvele su je iz Rijeke u Sloveniju te su je 1. prosinca 1945. zatočile u Rajhenburgu, Brestanica u Sloveniji. Na slobodu je puštena 12. rujna 1950. godine, nakon pet godina zatvora. Potpuno iznemogla, iscrpljena i shrvana bolešću, stigla je u Goricu u Italiji, gdje je našla utočište kod sestara Naše Gospe, a potom je 20. rujna 1950. prevezena u Družbinu zajednicu u Centocellama, u Rimu. Nažalost, ni najstručnija liječnička pomoć nije joj mogla vratiti uništeno zdravlje. Dva i pol mjeseca nakon izlaska iz zatočeništva umrla je u Rimu, 26. studenoga 1950. u 62. godini života, od posljedica mučenja u zatvoru. Pokopana je na rimskom groblju Campo Verano.

S obzirom na to da je više redovnica Družbe sestara milosrdnica svetoga Vinka stradalo krajem Drugog svjetskog rata i u poraću postupak za njihovo proglašenje blaženima objedinjen je u jednu kauzu pod nazivom Postupak beatifikacije ili proglašenja mučeništva službenica Božjih sestre Žarke Ivasić i šest susestara mučenica (s. M. Kornelije Horvat, s. Lipharde Horvat, s. Geralde Jakob, s. Konstantine Mesar, s. Trofime Miloslavić i s. Blande Stipetić) iz Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga – Zagreb, koje su stradale od komunističkog režima iz mržnje prema vjeri.

Postupak je svečano otvoren u Gospiću, 16. svibnja 2018., na 72. godišnjicu mučeničke smrti sestre Žarke Ivasić, a otvorio ga je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Dubrovnik, 13. kolovoza 2018. godine Župnik

don Nikola Berišić

Više:

http://www.milosrdnice.hr/novosti/otvoren-biskupijski-postupak-za-proglasenje-blazenima-sedam-sestara-milosrdnica/

http://www.milosrdnice.hr/sestre-uzori-i-zastitnice/sestre-zrtve-komunizma/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *