Input your search keywords and press Enter.

Proslava u crkvi Sigurata u Gradu

Na blagdan Preobraženja Gospodnjega u subotu, 6. kolovoza dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u 19 sati predvoditi će misu u jednoj od najstarijih crkava unutar zidina Dubrovnika, crkvi Sigurata.

Sigurata kao naziv za ovu crkvu i samostan Preobraženja Gospodinova na Prijekomu, razvio se od latinskog „Transfiguratio Domini“ (Preobraženje Gospodinovo), od kojeg su se u dugogodišnjoj uporabi u izgovoru ispuštanjem nekih glasova – tranSfIGURATio – razvili nazivi Sigrurat, Sikurat, Sigrurata, Sikurata. U pisanim ispravama prvi put se spominje 1. travnja 1281. godine. Sagrađena je na uzvišenom mjestu s kojega se pruža pogled na cijeli grad.

Kako je u prvoj polovici 20. stoljeća došlo do izumiranja trećoretkinja koje su tu živjele Školske sestre franjevke iz Splita na zamolbu dubrovačkog biskupa mons. Pavla Butorca preuzele su jednu takvu zajednicu koju su ugradile u svoju karizmu. U Domovinskom ratu crkva je oštećena. Obnovom 1995. godine otkriveni su temelji iz 6. stoljeća i neki slojevi iz 9. stoljeća te je ova crkva, pretpostavlja se, uz crkvu sv. Nikole, najstarija sakralna građevina u Dubrovniku.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *