Input your search keywords and press Enter.

Proslava sv. Ilara i Međunarodni znanstveni skup o sv. Ilaru

Župa sv. Ilar u Mlinima proslavit će u subotu, 21. listopada blagdan svog nebeskog zaštitnika. Svečano misno slavlje u 10 sati u župnoj crkvi predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na blagdan će misa biti i u 17 sati.

Ususret blagdanu bit će trodnevna duhovna priprava od 18. listopada koja će se sastojati od listopadske pobožnosti u 18.30 sati i mise u 19 sati. Mise će predvoditi i na njima propovijedati: don Stanko Lasić, don Robert Čibarić i don Josip Barišić.

Međunarodni znanstveni skup “Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena”

 

Uz ovogodišnji blagdan zaštitnika u Mlinima će četvrtak, 19. i petak, 20. listopada biti održan Međunarodni znanstveni skup „Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena“. Skup će biti otvoren 19. listopada u 16.30 sati u hotelu „Astarea“.

Na skupu će biti održana izlaganja na teme: „Sveti Hilarion u kontekstu teoloških rasprava svoga vremena“ (doc. dr. Anto Barišić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion između bijega od ljudi i zauzimanja za njih“ (doc. dr. Andrea Filić, Zagreb, Hrvatska), „Sveti Hilarion – otac asketa i pokornika palestinske pustinje“ Vanda Kraft Soić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion kao učenik i sluga Kristov“ (prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion između slobodne volje i milosti“ (dr. sc. Josip Knežević, Sarajevo, BiH), „Smisao i cilj Jeronimovih hagiografskih djela“ (prof. dr. sc. Miran Špelič, Ljubljana, Slovenija), „Liturgija i monaški život prema Jeronimovim hagiografijama“ (mr. sc. Silvio Košćak, Zagreb, Hrvatska);

„’Gol i oboružan u Kristu’ (Vita Hilar. 2,7): askeza, čudesa i egzorcizmi u Jeronomovu Životu sv. Hilariona“ (Roberta Franchi, Budimpešta, Mađarska), „Retoričke figure u Epilogu Života sv. Hilariona i druga dva Jeronimova životopisa svetaca“ (Basyli Degorski, Rim, Italija), „Hilarion na Siciliji“ (Benedetto Clausi, Calabria, Italija), „Legenda o svetom Hilarionu u starijoj hrvatskoj književnosti“ (Vesna Stipčević Badurina, Zagreb, Hrvatska), „Kult sv. Ilara na dubrovačkom području“ (Vinicije Lupis, Dubrovnik, Hrvatska) i „Legende o sv. Ilaru u usmenoj tradiciji“ (Jelena Obradović Mojaš, Dubrovnik, Hrvatska).

Životopis sv. Ilara

Pobožna predaja o svetom Ilaru na širem dubrovačkom području

Priča govori da je ovim prostorima harao zmaj imenom Voaz, koji je boravio u Cavtatskoj špilji Šipun. Zmaj je mještanima činio puno zla, pa su molili Svetoga Ilara da ih oslobodi njegove pošasti. Sveti Ilar je pošao u špilju Šipun i snagom Božije volje naredio zmaju da pođe s njim. Zatim je podigao ruku i učinio se put kroz more, pa je po suhu preveo zmaja u Mline. Narodu je naredio da napravi veliku lomaču. Kad je došao u Mline, vezao je zmaja, stavio ga na lomaču i spalio. Na mjestu gdje je Sveti Ilar spalio zmaja, zahvalni mu je narod podigao crkvu.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)