Input your search keywords and press Enter.

Vanjska proslava blagdana Uzvišenja sv. Križa okupit će i ove godine stanovnike Konavala u nedjelju, 18. rujna u franjevačkom samostanu u Pridvorju. Misno slavlje koje počinje u 11 sati predvodit će generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić. Nakon mise slijedi procesija s križem koji se čuva u ovom samostanu.

Na blagdan će već od 9 sati biti mogućnost za sakrament Pomirenja, a svi koji ispune uobičajene uvjete moći će u ovoj Godini milosrđa dobiti potpuni oprost. Proslavu organizira Konavoski dekanat te će na misi, uz ostale svećenike, koncelebrirati i svećenici konavoskih župa.

Posebna dragocjenost koja se na ovaj blagdan nosi u procesiji je raspelo koje je u Pridvorje doneseno iz franjevačkog samostana na otoku Daksi. Kada su Francuzi 1806. godine zauzeli samostan i pretvorili ga u tvrđavu i arsenal, franjevci su to raspelo prenijeli u Dubrovnik, a potom u Pridvorje gdje se nastavilo razvijati osobito štovanje ovoga križa. Mnogi vjernici i danas pred ovim križem obavljaju svoje zavjete i dobivaju razne milosti, a ono im je i poticaj za pomirenje s Bogom. Smatra se da je pred ovim križem u 17. stoljeću veliki Ivan Gundulić, za vrijeme višednevnih duhovnih vježbi koje je obavljao u samostanu na Daksi, ispjevao poemu „Suze sina Razmetnoga“ na temelju evanđeoske prispodobe o Milosrdnom Ocu. Križ je u Svetoj 1933. godini bio nošen kroz cijele Konavle, a u Godini vjere prigodom uskrsnih ispovijedi donošen je u matične crkve.

*** Prigodno: Gundulićevi stihovi o Božjem milosrđu

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *