Input your search keywords and press Enter.

Dana 15. prosinca ove godine Atlantska plovidba d.d. proslavlja 60. godišnjicu od primopredaje prvog broda u flotu Atlantske plovidbe, a taj datum slavi kao „Dan Atlantske plovidbe“.  Svake godine u prosincu se prisjetimo svih onih detalja, od inicijative do osnivanja Atlantske plovidbe, daleke 1955. godine.

Nakon dovršetka II. svjetskog rata, u kojem je ogroman broj trgovačkih brodova bio potopljen u ratnim akcijama i konvojima, tadašnje jugoslavenske vlasti su prikupile sve preostale brodove čiji su vlasnici bili iz predratne Jugoslavije i predali ih u vlasništvo novoosnovanom i centraliziranom brodarskom društvu „Jugolinija“. Na taj način su svi priobalni gradovi, pa i Dubrovnik, ostali bez svoje flote što se je vrlo negativno odražavalo i na zaposlenost, pomorsko školstvo, a i značajan broj naših sugrađana se iselio iz Dubrovnika u Rijeku jer u Gradu više nisu imali posao.

Gubitkom pomorstva, Dubrovnik je izgubio i svoj značajni gospodarski oslonac, pa je jedan broj vizionara okupljen u Klubu pomoraca Miho Pracat odlučio pokrenuti inicijativu za osnivanje brodarskog društva u Dubrovniku. Ta je inicijativa najprije pokrenuta u časopisu Naše more koje je Klub pomoraca redovito izdavao. Inicijativa se usmjerila prema tadašnjim saveznim vlastima na način da se predlagala decentralizacija flote Jugolinije. Tadašnje Savezno izvršno vijeće (Vlada) FNRJ je inicijativu prihvatila, pa je rješenjem tadašnje Općine Dubrovnik dana 27. svibnja 1955.g. osnovana Atlantska plovidba. Na temelju odluke tadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća je novoosnovanoj Atlantskoj plovidbi pripalo ukupno sedam brodova čija je ukupna tonaža bila svega 35.038 brutto registarskih tona, prosječna starost je bila čak 35 godina, svi su imali parne strojeve, a razvijali su brzinu od šest do osam čvorova.

No proteklo je još nešto vremena dok su brodovi uistinu i predani Atlantskoj plovidbi. Prvi od njih je bio p/b Banija (bivši p/b Sveti Vlaho) koji je predan Atlantskoj plovidbi u prosincu 1955.g.

Od toga vremena pa do danas, kroz dugih 60 godina se flota Atlantske plovidbe cijelo vrijeme modernizirala. Tako je već na desetoj godišnjici od osnivanja flota Atlantske plovidbe imala 20 brodova, ukupne nosivosti 183.000 tona i prosječnom starosti od 17 godina.

U drugom desetljeću postojanja se pristupilo gradnji novih brodova, znatno veće tonaže, te je na 20. godišnjicu od osnivanja Atlantska plovidba imala flotu prosječne starosti od svega 7,5 godina. Nakon toga se krenulo u nove izazove, gradnjom i kupnjom tzv. panamax brodova pa je tijekom prve polovice 80-ih godina prošlog stoljeća povećana nosivost flote Atlantske plovidbe za čak 310.000 tona.

U ovom trenutku smo u najdubljoj i najdugotrajnijoj krizi na pomorskom tržištu rasutih tereta ikada zabilježenoj. Dovoljno je spomenuti da ovaj ciklus krize traje neprekinuto već sedam godina. No, i u ovim uvjetima Atlantska plovidba investira u nove brodove te smo tijekom ove godine dobili novogradnju m/b AP Dubrava, tako da ćemo ovu godinu završiti sa ukupno 983,826 tona nosivosti, a prosječna starost naše flote je 8 godina. U prvoj polovici siječnja 2016. godine preuzet ćemo još jednu novogradnju koja će se zvati m/b AP Revelin.

Kroz sve ove godine, katkad dobre, a katkad vrlo teške, ipak je najvažnije spomenuti pomorce i radnike Atlantske plovidbe koji su svojim predanim radom, cijelo vrijeme usvajajući moderne tehnologije, omogućili da Atlantska plovidba dočeka, evo, i 60. godišnjicu od osnivanja, što je – za one koji bolje poznaju svjetsko tržište – uistinu prava rijetkost. Za naglasiti je da je sve ove godine je Atlantska plovidba bila izrazito i socijalno odgovorna pomažući brojnim pojedincima i institucijama u svome Gradu te tako doprinijela napretku cijelog Dubrovnika.
Skromna interna svečanost 60. obljetnice održana je u prostorijama Atlantske Plovidbe, uz uobičajeni prigodni programa nagrade najvjernijim radnicima te dodjelu statua Dobro More za radnike koji su napunili 30. godina radnog staža u Atlantskoj Plovidbi.
U ovogodišnji program proslave uvršteno je i predstavljanje knjige Brodski dnevnik i Brodski dnevnik 2, koju je napisala gđa. Ana Grabovac, a u kojoj je opisan njen život u kojem je uz „svog čovika“ plovila svjetskim morima punih 35 godina. Gđa Grabovac je supruga našeg umirovljenika koji je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo na brodovima Atlantske plovidbe d.d.

Predsjednik Uprave
Pero Kulaš

****
Dobitnici jubilarnih nagradi, dobitnik nagrade Dobro more, umirovljenici

Jubilarne nagrade:

10 godina
Antonio Milošević
Mile Jurinović
Joško Vuleša
Borko Forstinger
Davor Popadić
Hrvoje Prka
Ivo Kukuljica
Antun Korunić
Mato Kaznačić
Dinko Radić
Luko Dobrić
Zvonimir Cetinić
Ivica Lučić
Nedo Rastočić
Zoran Brguljan
Antun Obadić
Marko Gleđ
Zoran Čučak
Mateo Perović
Nikola Bebić
Hrvoje Mostahinić
Mišo Hendić
Ivan Bjelančić

15 godina
Vjeko Miletić
Jozo Taslak
Lukša Jovica
Vojko Jovanović

20 godina
Pavle Čerjan
Duško Vladović Relja

25 godina
Božidar Milić
Nedjelko Zelen

35 godina

Vjekoslav Bukarica
Nazif Čustović
Nikša Japunčić
Nikša Karaman
Antun Kelez
Mario Martucci
Baldo Vuličević
Dragan Žilić
Josip Košta
Antun Mihović
Božo Musladin
Frano Miletić
Dubravko Kaminski
Vlaho Sjekavica
Damir Šmok

40 godina
Stjepko Bokarica

45 godina
Niko Bezek

Dobitnik nagrade Dobro more:

30 godina
Pero Radić

Umirovljenici:

Darko Prvan
Marko Cetinić
Ivo Kesovija
Antun Krilanović
Slavomir Nikolac
Zdravko Paić
Ivo Maždin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *