Input your search keywords and press Enter.

PROMOCIJA KNJIGE “S DŽEMOM”

Danas navečer s početkom u 19h u Centru za mlade Dubrovnik održati će se promocija desetog naslova “S Džemom” Nihada Mešića Rivera, rodom iz Tuzle a srcem i dušom iz Dubrovnika na koju pozivamo zainteresirage sugrađane uz obvezno pridržavanje svih epidemioloških mjera.
Kako ovo djelo vidi Ana Balić: “Sigurno ste nekada zastali, nenadano, zatečeni nekom slikom ili rečenicom, i neki davni, prošli život se pojavio u vašim mislima kao na javi. Sigurno ste nekad nepristojno dugo ostali pod nečijim prozorom, prisluškujući i pokušavajući da u pamćenje dozovete ljude sa kojima ste horski tu istu pjesmu punog srca pjevušili na nekom ljetovanju ili kampovanju, koje li ono godine. Ili ste otvorili vrata svog starinskog regala ili zavirili u pretrpane ladice, i duboko u njihovoj utrobi potražili ono nešto zamotano u ukrasni papir što godinama čeka da vas podsjeti na neke ljude, neki događaj, nešto bitno iz vašeg života čijeg se imena teško možete sjetiti. O takvim naoko beznačajnim detaljima piše Nihad Mešić River u zbirci „S Džemom“ posvećenoj nedavno preminulom ocu, prof. Džemalu Mešiću.
Ovi prozni i lirski tekstovi nastali su tokom desetogodišnjeg sukobljavanja sa očevom bolešću, kao crtice, zapisi i razmišljanja ne samo o starosti i njenim nedaćama, nego i kao pogled unazad,na situacije i ljude koji njihove živote učinili posebnim. Jednolična svakodnevica pod teretom očeve bolesti kao da autoru otvara prostor za prisjećanja, a on ih pronalazi u stvarima koje ga okružuju u roditeljskom stanu, u šetnjama gradom, ispijanju kafe na balkonu ili obližnjem kafiću ili, pak, u nekoj nespretno ili namjerno izgovorenoj riječi u pravi čas na pravo pitanje. Iz svega toga izranja neka priča, koju treba istrgnuti iz zaborava, pribilježiti, sačuvati jer njihovo postojanje čini život sa nemoćnim ocem.”
Nihad Mešić rođen je 1965. godine u Tuzli. Objavio je desetak članaka iz podru;ja ljudskih prava i rješavanja konflikata u BIH i inozemstvu. Koautor je knjige “Globalising Hope/ Globalizzare Speranza” koja je objavljena 2007. u Roveretu, Italija u izdanju IUPIP-a. Lirske zapise pod nadimkom River počeo je objavljivati2002. na Cyberbulevar forumu, a objavljivao je, pored ostalog, u časopisima “Diogen pro cultura”, “Književno pero”, “Zadarska smotra”, “Maxminus”, “Jesenjin”, “Kado”, portalima Tuzlarije, BUKA, Radio Gornji Grad, Kameleon, Knjiga.doznajemo com, Internovine i drugim.

Anja Marković
Udruga Bonsai / Volonterski centar Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)