Input your search keywords and press Enter.

Projekt “ZA UČENJE SREMNI”

U Dubrovniku je više od 500 djece i mladih do 19 godina s teškoćama u razvoju, a osnovnoškolskog uzrasta je 169 djece. Prijelaz iz vrtića u osnovne škole za djecu i roditelje djece s teškoćama nerijetko nije jednostavan, a uobičajeno se polazak u prvi razred odgađa.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH Udrugama Poseban prijatelj i Visoki jablani odobrilo je projekt “Za učenje spremni” koji bi do kraja kolovoza 2022. godine trebao biti realiziran u suradnji s Dječjim vrtićima Dubrovnik (Pčelica i Palčica) i osnovnim školama (Montovjerna i Lapad). Cilj projekta je provesti strukturirani program poticanja perceptivno-motoričkih sposobnosti i nivoa socijalne adaptacije za najmanje 50 djece predškolske dobi iz dubrovačkih vrtića za pohađanje osnovnoškolske nastave, kao i smanjiti broj odgoda upisa u prvi razred osnovne škole na području Grada Dubrovnika.
Jedan od ciljeva je i podići razinu javne svijesti, a posebice svijesti odgojnih i obrazovnih djelatnika te članova obitelji djece s teškoćama u razvoju, o metodama potpore djeci s teškoćama u razvoju za uspješno učenje i sudjelovanje u redovnom osnovnoškolskom obrazovanju.
Provođenjem strukturiranog programa poticanja perceptivno-motoričkih sposobnosti i nivoa socijalne adaptacije s najmanje 50 djece od 5 do 8 godina već u vrtićima, želi se podići spremnost djece s teškoćama u razvoju za učenje i integraciju u redovni obrazovni sustav i smanjiti broj odgoda upisa u prvi razred OŠ na području Grada. Projekt će rezultirati većom uspješnosti u školskom učenju kod djece i utjecati na doživljaj vlastite uspješnosti i smanjenje neprilagođenih oblika ponašanja, čime će djeci biti omogućeno uspješno daljnje školovanje. Zajednica će biti unaprjeđena kvalitetnim ranim odgojem i brigom, kvalitetnijim školovanjem djece s teškoćama i sveobuhvatnom podrškom obitelji.
Ciljna skupina su djeca predškolske dobi, od 5 do 8 g., s teškoćama u razvoju.

U projekt će biti uključeni vrtići Pčelica i Palčica te osnovne škole Montovjerna i Lapad s 50 djece. Naime, prema podacima spomenutih vrtića i škola u sustavu je registrirano 53-oje djece s teškoćama. Prema prijavi vrtića i škola u projekt bi se uključilo 65 stručnih suradnika, odgajatelja i nastavnika uz asistenciju profesorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu: doc.dr.sc. Ljiljana Pintarić Mlinar, defektolog, izv.prof.dr.sc Snježana Sekušak – Galešev, psihologinja, doc.dr.sc. Blaženka Brozović, logopedinja.

Udruga Poseban prijatelj

osnovna škola

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)