Input your search keywords and press Enter.

Projekt rekonstrukcije gradskog bazena predstavlja Hrvatsku na natjecanju za međunarodnu graditeljsku nagradu Cemex

VELIKO PRIZNANJE:

Projekt rekonstrukcije i uređenja zgrade gradskog bazena investitora Grada Dubrovnika i autorice arhitektonskog rješenja Vande Ivanković Kontić (Tlo studio d.o.o.) predstavljat će Republiku Hrvatsku na ovogodišnjem natječaju za međunarodnu Graditeljsku nagradu Cemex, koja će se 32. put održati u Meksiku potkraj godine.

 

Naime, investicija rekonstrukcije zgrade ex-hotela Stadion s uređenjem okoliša dobitnik je posebne nacionalne nagrade za društvenu vrijednost, a u okviru hrvatskog prednatjecanja neovisni stručni Odbor nagrade Cemex projekt je odabrao kao jedan od dva građevinska projekta koji će ove godine predstavljati Hrvatsku u Meksiku.

 

Veliko je to priznanje Gradu Dubrovniku i autorici arhitektonskog rješenja Vandi Ivanković Kontić. Izvođač radova bila je tvrtka Texo Molior d.o.o..

 

…„Program Grada Dubrovnika bio je uređenje okoliša i pročelja te reorganizacija interijera u svrhu formiranja prostora za muzej vodenih sportova. Snažna autorska ideja i važan gradski prostor istovremeno su bili i inspiracija i obaveza….Okoliš građevine izgrađene 1959. godine, a radi se o samom središtu grada, umjesto parkirališta, uređen je i uklopljen u tkivo grada kao javna pješačka površina. Iako urbanistička intervencija u malom mjerilu, neskromna namjera je bila generirati transformaciju šireg urbanog konteksta i vratiti prostor svim građanima“, stoji u obrazloženju stručnog žirija nagrade Cemex.

 

Graditeljska nagrada CEMEX dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Subvencionirana stambena gradnja, Zajednički prostori te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

 

Podsjetimo, rekonstrukcija zgrade gradskog bazena s uređenjem okoliša jedno je od značajnijih ulaganja Grada Dubrovnika u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu. Na ovom objektu u tijeku je i izvođenje projekta ugradnje sustava dizalice topline čime će se ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini. Projekt „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ sufinanciran je uz 1.238.923,76 eura bespovratnih sredstava koja čine 85 ukupno potrebnih sredstava za realizaciju navedenog ulaganja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.