Input your search keywords and press Enter.

Projekt i dvodnevna radionica u Etnografskom muzeju

Upotreba CT snimanja u konzervatorsko-restauratorskim analizama

Dubrovački muzeji u suradnji s Glorijom Loborec, studenticom na diplomskom studiju Konzervacije – restauracije Sveučilišta u Dubrovniku, održali  su 7. i 8. travnja 2023. u Etnografskom muzeju radionicu „Upotreba CT snimanja u konzervatorsko-restauratorskim analizama“.

Istoimeni projekt, u sklopu kojeg je održana i radionica,  pokrenut je u cilju edukacije i razmijene iskustava u području CT snimanja muzejskih predmeta te u svrhu procijene i analize stupnja oštećenja, utvrđivanja tehnologije izrade predmete i svojstava materijala.

Uz odobrenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, predmeti iz „Zbirke kućnog inventara i okućnice“ Dubrovačkih muzeja, engleska kamenina; zdjela i vrč za umivanje, upućeni su na CT snimanje u Opću bolnicu Dubrovnik. Budući da predmeti sadrže restauratorske zahvate iz devetnaestog stoljeća izvedene u metalu, na radionici se dodatno ispitala njihova stabilnost te analiziralo njihovo stanje u cjelini. Dobiveni rezultati CT-a predmeta, dali su smjernice i prijedloge za daljnje konzervatorsko – restauratorske postupke, a studentica Gloria Loborec iste će koristiti i za svoj diplomski rad  „Istraživanje i izrada prijedloga konzervatorsko- restauratorskih radova: Engleska zdjela i vrč za umivanje iz Etnografskog muzeja Rupe“. Mentorica diplomskog rada je doc. dr. sc. Danijela Jemo, dok je  komentorica Dr. Univ. Kristina Kojan Goluža.

Voditelji projekta „Upotreba CT snimanja u konzervatorsko-restauratorskim analizama“, doc. dr. sc. Frane Mihanović sa Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu te doc. art. Filip Rogošić, pročelnik Odsjeka konzervacije i restauracije pri Umjetničkoj akademiji Split i nastavnik restauracije metala, održali su i stručna predavanja na temu „Primjena radiografije u drugim područjima“ te „Budućnost prošlosti / konzervator-restaurator, znanstvenik umjetnik“.

U provedbi projekta sudjelovao je i voditelj Etnografskog muzeja, Ivica Kipre koji je istaknuo kako je ovo drugi uspješno realizirani projekt u suradnji sa studentima Sveučilišta u Dubrovniku te se posebno zahvalio Gloriji Loborec na inicijativi i zalaganju.

„Hvala Općoj bolnici Dubrovnik, ravnatelju prim. dr. sc. Mariju Bekiću, inženjeru radiologije Jozu Prceli za izniman angažman kao i Studenom zboru Sveučilišta u Dubrovniku bez čije se financijske potpore projekt ne bi mogao realizirati. Ova radionica ukazuje na potrebe implementacije europskih konzervatorsko- restauratorskih standarda u širem smislu, počevši od istraživanja oštećene muzejske građe, njene konzervacije i konačno do prezentacije i pohrane što je uvjetovano užom no i istodobnom suradnjom nekoliko različitih institucija.“ zaključila je Loborec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.