Input your search keywords and press Enter.

Projekt ADRIGREEN – Zelena i intermodalna rješenja za Jadranske luke i zračne luke)

ADRIGREEN – Green and Intermodal solutions for Adriatic airports and ports (Zelena i intermodalna rješenja za Jadranske luke i zračne luke) je prekogranični projekt suradnje su-financiran u sklopu Interreg V-A Italija-Hrvatska programa transnacionalne suradnje 2014.-2020. s ciljem poboljšanja integracija hrvatskih i talijanskih luka i zračnih luka s drugim načinima prijevoza, kako bi se povećao protok putnika koji stižu u glavne turističke destinacije na Jadranskoj obali te kako bi se smanjio utjecaj na okoliš regionalnh pomorskih i zračnih sustava.

Projekt će trajati 25 mjeseci (od 1. siječnja 2019 – 31. siječnja 2021.), ima ukupni proračun od 2.104.217,00 eura, te spaja neke od vodećih hrvatskih i talijanskih luka i zračnih luka, koje su motivirane za suradnju i stvaranje ekologičnijih i zelenijih luka i zračnih luka.

Jedan od najznačajnijih problema Jadranske obale je nesrazmjer razvoja infrastrukture i načina prijevoza, koji je uzrokovan manjkom ulaganja i nedovoljnim inovacijama. U Italiji i Hrvatskoj postoje mnogi pomorski gradovi, koji se moraju nositi s velikim brojem putnika, posebice tijekom visoke sezone. Unatoč tome što cestovni prijevoz još uvijek velikim dijelom prevladava, broj putnika koji na jadransku obalu stiže trajektima i zrakoplovima povećava se iz godine u godinu. Međutim, većina jadranskih luka i zračnih luka nedovoljno su integrirane s drugim načinima prijevoza, uzrokujući time ozbiljne zastoje u prometu tijekom ljetnih mjeseci.

Cilj projekta ADRIGREEN je pronalaženje inovativnog okvira za podršku hrvatskih i talijanskih luka kako bi se poboljšala njihova povezanost s drugim načinima transporta te kako bi se smanjio njihov utjecaj na okoliš. Navedeno će se očitovati kroz konkretne i opipljive rezultate koji će izaći iz partnerstva putemintegriranog i transnacionalnog pristupa: i) međunarodna ispitivanja najboljih rješenja koja se trebaju implemetirati na Jadranskoj obali; ii) analiza utjecaja na okoliš uključenih luka/zračnih luka; iii) 2 zajednička akcijska plana: intermodalna rješenja i implementiranje zelenih i održivih mjera; iv) testiranje inovativnih rješenja na uključenim područjima; v) tehnički priručnik o identificiranim praksama; vi) prekogranični forum zelenih i intermodalnih luka i zračnih luka sa ciljem predstavljanja rješenja, pojašnjenja prednosti i dijeljenja savjeta za nove strategije.

Projektni konzorcij sastoji se od 10 projektnih partnera koje predvodi Zračna luka Pula (Hrvatska). Konzorcij je uravnotežen u smislu sudjelovanja broja luka i zračnih luka: Zračna luka Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik i Lučka uprava Pula iz Hrvatske te Rimini Airport, Abruzzo Airport, Airports of Apulia, Southern Adriatic Port Authority, Central Adriatic Ports Authority iz Italije. Za znanstveno usmjeravanje zadužen jeUniversity Polytechnic of Marche.

Inicijalni sastanak projektnih partnera održan je u Puli dana 5. – 6. veljače 2019., te su se na istome projektni partneri upoznali i raspravili o projektnim aktivnostima, rasporedu i očekivanim rezultatima.

 

 

 

Nikolina Džamonja
Legal Department
Dubrovnik Airport Ltd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)