Input your search keywords and press Enter.

Vrijeme: Nedjelja, 13. prosinca od 17 do 19 sati
Mjesto: Dubrovnik – crkva Male braće, ulice Grada, katedrala Gospe Velike
Predvoditelj slavlja: dubrovački biskup mons. Mate Uzinić

Program započinje u 17 sati u crkvi Male braće, uz prigodane uvodne duhovne sadržaje. Oko 17.15 sati počinje formiranje procesije koja će ići iz crkve Male braće, ulicom Od Puča do katedrale.
U procesiji, uz ostale, sudjeluju članovi Bratstva festanjula sv. Vlaha i 17 mladih s bakljama kao simbolima 17 stoljeća od mučeničke smrti sv. Vlaha.
U procesiji se nose moći glave sv. Vlaha čija godina se otvara, te moći sv. Leopolda Bogdana Mandića, sveca koji simbolizira Božje milosrđe prema čovjeku.
Kad se stigne pred katedralu, oko 18 sati počinje obred ispred katedrale odnosno otvaranje Vrata milosrđa (desna vrata na pročelju katedrale) što je poseban znak početka Izvanrednog Jubileja milosrđa. Ona upućuju na vrata Božjega milosrdnoga srca.
Napominjemo da je ovo prvi put da se Sveta vrata otvaraju ne samo u Vatikanu nego i na katedralama diljem svijeta.
Nakon otvaranja vrata i podizanja Evanđelja prema narodu i prema katedrali biskup ulazi kroz vrata, zatim ulazi kler i narod. Time se želi naglasiti procesijski ulazak mjesne Crkve u katedralu, crkvu-majku, u kojoj mjesni biskup vrši svoju trostruku službu.
U katedrali se slavlje nastavlja spomenom krštenja i euharistijskim slavljem na kojem će propovijedati biskup Uzinić, te će biti posebni naglasci povezani s Godinom milosrđa i Godinom sv. Vlaha.
U sklopu obreda pročitat će se početni dio Bule najave Jubileja Misericordiae Vultus (Lice milosrđa). Također će se otpjevati i himan sv. Vlahu.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *