Input your search keywords and press Enter.

Program arhitektonsko-urbanističkog natječaja za terminal u Gružu na idućoj sjednici Gradskog vijeća

Sedmeročlano Povjerenstvo za verificiranje programa za provedbu javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja za putnički terminal u Gružu sastalo se u utorak u maloj vijećnici Grada Dubrovnika uz prisustvo gradonačelnika Andra Vlahušića, koji je temeljem zaključka Gradskog vijeća iz prosinca imenovan članom Ocjenjivačkog suda.

Sastanku su uz nazočili i čelnici Lučke uprave Dubrovnik, Luke Dubrovnik, te predstavnici investitora – predsjednik Uprave Dubrovnik International Cruise Port Investment Arpak Demircan i član Uprave Dragos Victor Stefanescu, kao i provoditelj natječaja Miljenko Bernfest. Članovima Povjerenstva prezentiran je finalni program natječaja, a isti će se žurno uputiti na iduću sjednicu Gradskog vijeća.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će izgradnja putničkog terminala vrijednog 96 milijuna eura biti jedan od prvih održivih projekata u Hrvatskoj u 2016. godini te da će se njegovom realizacijom još jednom potvrditi otvorenost Dubrovnika prema investicijama.

Budući terminal sastojat će se od tri cjeline: terminala za brodove na kružnim putovanjima, trgovačkog centra s garažom od 520 mjesta i međunarodnog autobusnog kolodvora.

Među ključnim odrednicama za natječaj koje su iznesene investitorima navedeno je da zgrada mora činiti jedinstvenu arhitektonsku cjelinu, a krov terminala mora biti uređen kao peta fasada uz uvjet da minimalno 20 do 25 posto mora činiti zelena površina.  Cijela zgrada mora se učiniti dostupnoj javnosti i van sezone dolazaka brodova na kružnim putovanjima uz uvažavanje sigurnosnih standarda svojstvenih lučkom području, što do sada nije bio slučaj. U okviru projekta potrebno je riješiti prometnu studiju terminala i šireg  područja Gruža u koju će se uključiti i početna stanica za žičaru prema Nuncijati.

Podsjetimo, tvrtka Dubrovnik International Cruise Port Investment d.o.o. Zagreb ( DICPI), čiji su osnivači francuska Global Ports Holding  i građevinska grupa Bouygues Batiment International S.A., pobijedila je na međunarodnom natječaju za koncesiju za izgradnju i gospodarsko korištenje 25.096 m² lučkog područje. Natječaj je na osnovu razvojnih planova Lučke uprave Dubrovnik i prostornih planova Grada Dubrovnika, krajem rujna 2014. godine objavilo  Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik.

Global Ports Holding tvrtka je pecijalizirana za razvoj i upravljanje cruise i trgovačkim lukama, te danas upravlja lukama Akdeniz , Ege , Bodrum,  Barcelona Cruise port, Lisabon – terminal za cruisere, Malaga Cruise port, Singapore Cruise port i Luka Bar.

Početak izgradnje očekuje se odmah nakon završetka sezone 2016., a rok završetka je od 18 do 24 mjeseca. Za očekivati je da terminal bude spreman već za sezonu 2018.  godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *