Input your search keywords and press Enter.

Priopćenje DUSTRA-e: Neka Dubrovčani uđu

Medijsko priopćenje DUSTRE zbog problema normalnog odvijanja prometa oko stare jezgre Grada gdje je navedeno moguće rješenje.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

DUSTRA: „NEKA DUBROVČANI UĐU“!

Da li otvaramo ili zatvaramo vrata našeg Grada ili smo ipak doslovce shvatili uzrečicu “Neka uđu”?

Svjedoci smo da se kao destinacija razvijamo iz godine u godinu i da obaramo sve rekorde dolaska gostiju kao i broja noćenja. Unatoč pozitivnim statistikama susrećemo se s problemom koji je sve do danas ostao bez rješenja. Naime, rastući broj dolaska gostiju u naš Grad predstavlja istovremeno prednost i nedostatak svakome od nas. Naš problem jest (ne)prometnost pješaka i motornih vozila prema području stare jezgre. Potrudili smo se i uspjeli napraviti kružne tokove čime smo otklonili gužvu, dok smo na Ilijinoj Glavici rasteretili promet putem reorganizacije istog. Međutim, izostala je organizacija glavne prometnice koja vodi do stare jezgre Grada jer u dolasku na “Pile“ svakodnevno se susrećemo sa velikim zastojima i to ne samo u prometu već i u pješačkoj zoni što nam onemogućuje ne ometano razvijanje prometa motornih vozila i pješaka. Pored navedenog, našim sugrađanima koji žive u staroj jezgri je otežano parkiranje njihovih vozila jer slobodnih parkirnih mjesta je sve manje, a što je od utjecaja za svakodnevni život svakog našeg građanina. Sadašnje odvijanje prometa će dovesti do toga da više nitko neće moći izaći radi nepravodobne regulacije istog.

Unatoč naprijed navedenom, rješenje je ispred nas. Smatramo da postavljanjem samo jedne rampe ispod ulaska u javnu garažu koja se nalazi na Ilijinoj Glavici može riješiti (ne)prometnost. Naime, rampa bi radila putem ENC sustava na način da bi propuštala sva osobna motorna vozila koje imaju dubrovačke registracije. Autobusi bi se zaustavljali na završnoj točki – stajalište Ilijina Glavica, dok bi motornim vozilima svih drugih registracija bilo omogućeno parkiranje u Javnoj garaži.

Ovakav modul bi nam omogućio ne ometano razvijanje prometa, osigurano parkirano mjesto za svakog građanina koji živi u staroj jezgri Grada, a stupanj sigurnosti bi bio maksimaliziran za svaku osobu s obzirom da više ne bi bilo autobusa koji stvaraju zbrku, nepreglednost u prometu kao i nezadovoljstvo svakog vozača koji se nađe iza autobusa. Sa samo jednom rampom riješili bi pitanje svih ostalih rampi i stupića na području od Ilijne glavice do Čingrije, pitanje nelegalnih iskrcavanja putnika na za to nepredviđenim mjestima, poboljšali kvalitetu života naših sugrađana.

Uostalom, u svim poznatim svjetskim gradovima nije moguće doći motornim vozilima tik do centra grada. Pored navedenih prednosti ovog modula, isti bi također i maksimalizirao profit od Javne garaže koja bi postala ekonomična i efikasna. Dodatno, realizacijom ovog modula osigurali bi šetnicu od Ilijine Glavice do Pila pa sve do Čingrije. U cilju realizacije ovog modula, držimo da je potrebno prvenstveno zatražiti mišljenje struke odnosno studiju Prometnog fakulteta, a potom poduzeti sve potrebne daljnje korake.

Zaključno, pozivamo Vas da zajedničkim snagama osiguramo ne ometan pristup u staru jezgru i na taj način spriječimo otuđenost našeg građanina od Straduna, te dajemo novu podlogu za pregovore s agencijama, jer brojni dosadašnji sastanci nisu urodili plodom.

POTPREDSJEDNIK DUSTRE I GRADSKI VIJEĆNIK – DOMAGOJ CAREVIĆ

Foto: Dubrovački vjesnik