Input your search keywords and press Enter.

Multidisciplinarni projekt s polazištem u vizualnim umjetnostima Limits of Perception istražuje prozore vidljivosti, mjesto spajanja čovjeka i grada/okruženja, između mentalnih slika i okoline.

Projekt tematizira nevidljivo, neopaženo, zaboravljeno i imaginarno kao potencijalna mjesta transformacije, unutar kojih propituje međuodnos naše percepcije, mišljenja i okoline, političkih i društvenih sfera u širem kontekstu ekosustava. Predlaže stvaranje platforme suradnje, produkcije umjetničkih radova i diskursa, stvaranje komunalnog prostora razmjena ideja suvremenih autora iz različitih područja i mjesta djelovanja.

Predstavljanje projekta kroz predavanje, čitaonicu i umjetničke instalacije održat će se u Lazaretima u nedjelju, 6. ožujka od 18 sati.

Monica Narula, članica Raqs Media Collectivea iz New Delhija uz Jeebesha Bagchija i Shuddhabratu Senguptu, koji djelujuna raskrižjima suvremene umjetnosti, povijesnog istraživanja, filozofske spekulacije i teorije održat će u nedjelju, 6. ožujkapredavanje o njihovoj umjetničkoj i kustoskoj praksi, te o programu Sarai, kojeg su suosnovači, a  jedan je od najvažnijih južnoazijskih platformi koja se bavi istraživanjem transformacija u kulturi, medijima, urbanizmu, društvu i tehnologiji.

Raqs je riječ koja se koristi u perzijskom, arapskom i urdu, opisuje stanje u koje ulaze derviši pri vrtnji, te označava kinetičku kontemplaciju svijeta. U fokusu njihovog istraživanja je koncept vremena – kao mjera promjene, konstrukcija koja je individualna, fragmentirana i intenzivirana, suprotno uvriježenom poimanju vremena kao linearnog i mjerljivog.

Videorad Strikes at TimeRaqs Media Collectiva predstavlja lucidan san u kojem se izmjenjuju povremena čitanja iz anonimnog dnevnika i sekvence dugačkih šetnji na rubu noćnog grada. U njemu se ničija zemlja prikazuje uz buđenje uma nakon umora radnog dana; rad isprepliće raspravu o vremenu u obliku diskretne zabilješke iz Jacques Rancièreove “Noći proletera”, zajedno s izlaganjem teksta dnevnika člana CyberMohalla Ensamblea, grupe neortodoksnih proleterskih urbanista s kojima je Raqs već više od desetljeća u dijalogu.

Everything else is ordinarynaslov je čitaonice koju jekustoski osmislila Petra Vidović, a preuzet je iz videa Strikes at Time Raqs Media Collectivea koji sa sobom nosi višeslojna značenja. U kontekstu čitaonice, naslov se referira na fragmente iz intervjua s umjetnicima kojima ukazuju na razloge svog umjetničkog nerva ispecifičnosti svojih umjetničkih praksi. Svojom tekstualnom videoinstalacijom u čitaonicu intervenira umjetnikLuko Piplica, a autori prostornog rješenja čitaonice su arhitekt Tomi Šoletić i umjetnica Noemi Čotić. Osim fragmenata intervjua s dubrovačkim suvremenim umjetnicima, u čitaonici su postavljene njihove publikacije. Sudjeluju: Mara Bratoš, Dorinda Bulić Čotić, Pasko Burđelez, Noemi Čotić, Viktor Daldon, Ivana Dražić Selmani, Marko Ercegović, Katarina Ivanišin Kardum, Tina Gverović, Božidar Jurjević, Ana Opalić, Ivana Pegan Baće, Izvor Pende, Luko Piplica, Ana Požar Piplica, Ivan Skvrce, Tea Stražičić, Mare Šuljak, Slaven Tolj, Ivona Vlašić, Anabel Zanze.

Čitaonica postaje intiman i živ prostor povezivanja i otvaranja ideja.

Instalacija Mind CrossingIvane Franke je eksperimentani model za daljnja znanstvena i umjetnička istraživanja koji dodaje razinu kompeksnosti pitanju utjecaja okoline na našu svijest kroz percepciju i iskustvo, odnosno utjecaja naše svijesti na okolinu, pitanju granice između unutrašnjeg i vanjskog svijeta, te poroznosti stvarnosti i imaginacije. Svjetlosna instalacija od LED rasvjete titra frekvencijama snimljene kortikalne aktivnosti mozga te tvori prostorno-vremensku mapu koja nas kao stroboskopski objekt suočava sa granicama vremenske rezolucije našeg perceptivnog sklopa, te gledan zatvorenim očima izaziva kvazi-halucinacije kod posjetioca. Half a Minute Thoughts, ‘grafika’ –  40 metara dug ispis podataka kortikalne aktivnosti unutar 30 sekundi snimljene EEG-om je izložena uz svjetlosnu instalaciju te vizualizira razliku između doživljajnog i tehnološkog vremena.

Program Limits of Perception koncepcijski je osmislila i vodi: Ivana Franke

Suradnica na projektu: Petra Vidović

Koordinacija i produkcija: Mirja Capor, Thea Hansal, Petra Vidović

U realizaciji programa Limits of Perception koji je ostvaren u sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. sudjelovali su: Art radionica Lazareti, Umjetnička galerija Dubrovnik, HDLU Dubrovnik, Kazalište Marina Držića.

Biografije umjetnika: Biografije umjetnika_Limits of perception_02032016

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *