Input your search keywords and press Enter.

Mještani Mokošice ne pamte da je ikada presušio!
Prenosimo otvoreni eko apel upućen Javnoj ustanovi za zaštićene prirodne vrijednosti DNŽ Dubrovnik:
Zbog suše i klimatskih promjena presušio izvor pitke vode Tundrača iznad Mokošice!

Prošli tjedan dobili smo nekoliko dojava od naših Mokošana na naš Zeleni telefon Eko Fon 020/453-850 kako je presušio izvor pitke vode na Tundrači iznad Mokošice…
Odmah smo se uputili prema Tundrači i uvjerili se kako voda na ovom izvoru nažalost više ne teče. Ostalo je još malo vode u malom bazenu ispod mjesta izvora što je znak da je prestala teći baš ovih dana.
Razgovarali smo s nekokoliko starijih Mokošana i pitali ih što se to događa sa Tundračom i svi su nam rekli da se ne sjećaju da je ikada izvor pitke vode na Tundrači presušio!
Da li su suša i klimatske promjene razlog presušivanju izvora pitke vode na Tundrači izvoru na kojem su još 2003 godine (Uz Međun. godinu pitkih voda) naši Eko-Omblići postavili kamenu ploču (koja je nekoliko puta bila slomljena) s natpisom: Voda – izvor života! – trebale bi ispitati odgovorne službe u Gradu i DNŽ koje brinu o izvorima pitkih voda! Izvor pitke vode na Tundrači odigrao je važnu ulogu posebno u Domovinskom ratu za dio Stare i Nove Mokošice odakle su se ratom pogođeni stanovnici snabdjevali pitkom vodom.
Ovih dana nastojati ćemo obići (i o tome obavijestiti) i preostale izvore pitkih voda u Rijeci dubrovačkoj i vidjeti da li se ista situacija događa i sa izvorima pitke vode Žlijebi, Sv.Nikola u Dračevu selu, Točak, Bota, Milatovica, Orovac, Vrelo, Račevica i Sv. Kuzma i Damjan.

Voditeljica Zelenog telefona Eko-Fona:
Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *