Input your search keywords and press Enter.

Premijera: Skarestija od Bumbaka Antuna Gleđevića

Studentski teatar prikazat će premijerno 23. prosinca na svojoj sceni u Lazaretima predstavu Skarestija od bumbaka Antuna Gleđevića u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša.

U slijedu suvremenog scenog propitivanja dubrovačke dramske i književne baštine, Lero je ovog puta posegnuo za djelom Antuna Gleđevića (1656.-1728.), neopravdano zaboravljenog dubrovačkog liričara, dramatičara i satiričara tegobnog života i tužnog usuda.

Naslov Lerove predstave preuzet je iz Gleđevićeve satirične pjesme u kojoj, kao i u mogim drugima, kritički slika neumjereni i neskladni život udovica ali i odraze društvenih okolnosti Grada koji ga nije volio i koji je, istovremeno, provocirao njegov nemirni temperament. Nevoljen i ignoriran, uzvračao je na sebi svojstven način, pjesničkim prozivanjima i beskompromisnim komentarima zbog kojih je bio zatvaran, zaboravljan i kažnjavan.

Lerova Skarestija od bumbaka dosluhna prepoznatljivoj redateljskoj Mojaševoj poetici otvara i neke moguće zatajene tragove Dubrovnika iz Gleđevićeve optike ali i nekih svevremenskih pa i današnjih priziva kojima svjedočimo i koji iznova aktualiziraju misli i djelo zaboravljenog pjesnika.

Skarestija od bumbaka, ili u slobodnom prijevodu – nestašica pamuka,  kazališna je praizvedba koja upozorava na pjesnikam i njegovo djelo koji ne zaslužuju zaborav. Jer, kako piše Lahorka Plejić Poe, usprkos „urođenoj“ sklonosti satirama i velikoj produktivnosti, najzanimljiviji argument koji Gleđevića svrstava među prave satiričare ipak je činjenica da je on prvi i jedini među pjesnicima koji su pisali hrvatskim jezikom u Dubrovniku, pa i u hrvatskoj ranovovjekovnoj književnosti uopće, eksplicirao petiku satire.

Zahvaljujući Leru, Antun Gleđević postaje naš suvremenik u nježnoj, poetskoj, elegičnoj predstavi koja otvara pjesnikovu dušu i tame Grada koji ga je iznjedrio.

Program: Skarestija od bumbaka-program

Lero plakat -Gle¦Ĺevi¦ç

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.