Input your search keywords and press Enter.

U petak 8. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 20 sati održat će se premijera dugoočekivane dokumentarne serije Hrvatske radiotelevizije (HRT) Republika.

Autor Božidar Domagoj Burić tom nas serijom vodi u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačke Republike. „Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija Republika nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik”, kaže autor serije i dodaje: „Veseli me što je pretpremijera serije bila u gradu u kojemu sam odrastao ‒ Dubrovniku, kao i to što će velika svečana premijera biti u gradu u kojemu sam rođen ‒Zagrebu.” Serija ima šest epizoda u trajanju od pedeset minuta.

Prva epizoda, pod naslovom Mali među velikima, donosi pregled dubrovačke povijesti od sredine 14. stoljeća, kad se Dubrovnik oslobađa mletačke prevlasti i počinje živjeti kao neovisan grad država te ubrzo dobiva odrednicu republika, do početka 19. stoljeća, kad u europskim previranjima izazvanima Francuskom revolucijom i napoleonskim ratovima Dubrovačka Republika prestaje postojati kao međunarodni subjekt.

Druga epizoda bavi se nekim područjima svakodnevnoga života Grada i Republike poput medicine, obitelji, stanovanja i ljetnikovaca. Gledatelji će moći zaviriti i u dubrovačke kasnosrednjovjekovne krčme. Temeljem podataka iz kaznenih spisa Dubrovačke Republike upoznat ćemo neke vrlo živopisne likove i njihove probleme s alkoholom te zaviriti u bordele iz 17. stoljeća. Saznat ćemo sve i o apokaliptičnome jutru 6. travnja 1667., kad je razorni potres gotovo potpuno uništio Grad.

Treća epizoda pokazuje očaravajući svijet odnosa s okolnim svijetom, s posebnim naglaskom na glasovitu dubrovačku diplomaciju, ali i na manje poznatu činjenicu da je Dubrovnik bio jedno od najvažnijih europskih obavještajnih čvorišta u 16. i 17. stoljeću. Upoznat ćemo, stoga, najpoznatije dubrovačke špijune i njihovo djelovanje. Doznat ćemo tko je bio čiji igrač u Dubrovniku sredinom 16. stoljeća. Vidjet ćemo i dosad nikad pokazanu šifriranu obavještajnu prepisku dubrovačkoga patricija Marina Zamanje s Karlom V., carem Svetoga Rimskog Carstva te velikim zaštitnikom i prijateljem Dubrovnika.

Četvrta epizoda, pod naslovom Sustav, pokazat će jednostavnost i učinkovitost unutarnjega ustrojstva dubrovačke države. Stari su Dubrovčani već prije više od pola tisućljeća znali – i to dosljedno provodili – da je opći interes iznad osobnoga i da se sloboda ne prodaje ni za sva blaga na svijetu te shvatili sve opasnosti kulta ličnosti. U ovoj ćemo epizodi upoznati jedinstvene mehanizme koji su se stoljećima stvarali i usavršavali kako bi se očuvali sloboda i napredak.

Peta epizoda donosi kratke životopise petorice znamenitih Dubrovčana. Vidjet ćemo genijalnoga Ruđera Boškovića kako spašava kupolu crkve svetoga Petra u Rimu od propadanja. Vidjet ćemo premijerne izvedbe djela buntovnoga barda hrvatske književnosti Marina Držića. Gledat ćemo matematičkoga virtuoza Marina Getaldića kako se dopisuje sa slavnim Galileom. Serija će uprizoriti glasovite glazbene večeri melankoličnoga skladatelja i diplomata Luke Sorkočevića te životni put i sjajnu karijeru jednoga od najvažnijih ekonomista svih vremena, oca dvostavnoga knjigovodstva, Dubrovčanina Benedikta Kotrulja.

U šestoj epizodi upoznat ćemo sve najvažnije dubrovačke građevine i pokazati nemjerljivo bogatstvo materijalne ostavštine Dubrovnika. Malo je mjesta na svijetu koja na tako malome prostoru imaju toliko važnih spomenika.

„Na seriji Republika radilo je gotovo tisuću marljivih ljudi, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve u jednome cilju: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti”, o seriji kaže Božidar Domagoj Burić.

Scenarist i redatelj serije je Božidar Domagoj Burić, izvršna producentica Marija Kosor, montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, kostimografkinja Jasna Zvonković, skladatelj Božidar Domagoj Burić, a majstorica maske Snježana Gorup.

Emitiranje serije na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) počinje u ponedjeljak 18. travnja u 20 sati, a moći će se pratiti i s pomoću nove HRT-ove multimedijske usluge HRTi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.