Input your search keywords and press Enter.

Premijera filma Šah – Rat

30. obljetnica herojske obrane Dubrovnika

U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu u utorak 16. studenog u Kinu Sloboda biti će upriličena svečana premijera i svečana projekcija filma Šah – Rat. Prema scenariju i režiji Nikole Dupera te u produkciji Dražena Hrženjaka, dokumentarni film Šah – Rat u trajanju od 26 minuta donosi ozračje Grada ratne ’91. godine i nevjerojatnu priču o šahovskom turniru organiziranom u takvim uvjetima. Film je sufinanciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja i drugi. S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom i ograničen broj mjesta u dvorani svečana premijera filma za uzvanike, sudionike turnira i protagoniste samog filma uz pozivnice će biti održana u 20 h, a odmah nakon nje u 21:00 uslijediti će još jedna svečana projekcija filma za sve zainteresirane gledatelje. Ulaz je uz obavezno pridržavanje mjera (obavezno nošenje maski i fizička distanca) moguć samo uz prethodnu najavu te preuzimanje ulaznice. Obzirom na ograničen broj mjesta preporuča se za ulaznice kontaktirati blagajnu kina na telefon 020/321-425. Svečani program vodit će Miro Bronzić, a za glazbeni dio pobrinuti će se klapa Ragusavecchia.
Film Šah-Rat na dokumentaristički način kroz svjedočanstva sudionika i povijesni kontekst trenutka u kojem je organiziran donosi priču o šahovskom turniru organiziranom u tada više nego teškim uvjetima Grada pod opsadom. Posebnu zanimljivost čine simbolične nagrade turnira koje su tada u Gradu zaista bile od vitalnog značaja a to su za treće mjesto štruca kruha, za drugo litra mlijeka i za pobjednika turnira pet litara vode.
Na sam dan obljetnice održavanja turnira 17. studenoga, a također u sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, također u prostorima Luže biti će organiziran i šahovski turnir sjećanja na kojem će nastupiti sudionici ratnog turnira skupa s mladim šahistima iz dubrovačkih osnovnih i srednjih škola. Turnir će se u skladu s važećim epidemiološkim uvjetima pod vodstvom Nikše Ivankovića koji je bio sudionik odnosno sudac i ratnog turnira održati u organizaciji Udruge veterana vojnika i domoljuba, a uz potporu Grada Dubrovnika i suradnji sa Šahovskim klubovima Dubrovnik i Sesvete Agroproteinka.

 

–> link na trailer filma:  https://youtu.be/nTvfYTVvDzM

Miro Bronzić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.