Input your search keywords and press Enter.

Predstavnici liste Zajedno za Grad iznijeli amandmane na Prijedlog proračuna

Konzultacije na temu Proračuna za 2015. godinu nastavljene su danas u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika.
Kao što je dogovoreno prošlog tjedna, vijećnici i predstavnici KLGB „Zajedno za Grad“ iznijeli su dio konkretnih prijedloga na proračun kako bi se ovaj najvažniji financijski dokument u sljedećem dvotjednom razdoblju izradio i uputio u proceduru za usvajanje na Gradskom vijeću.
U pratnji pročelnika UO za financije, proračun i naplatu Nika Pavlovića i zamjenika gradonačelnika Željka Raguža gradonačelnik Vlahušić saslušao je prijedloge predstavnika KLGB-a.

Dugogodišnji djelatnik u turizmu  Tonći Skvrce govorio je o nužnosti ponovnog uspostavljanja direktne avionske linije Frankfurt – Dubrovnik, te o potrebi sustavnog planiranja prvenstveno kulturnih, ali i drugih različitih događanja tijekom zime, a u svrhu produljenja sezone što, istaknuo je Skvrce, ima i značajnu socijalnu komponentu. Amandman je ocijenjen kao konstruktivan, a gradonačelnik Vlahušić je u nastavku predstavnike nezavisne liste detaljno upoznao s aktivnostima koje Grad  i TZGD-a planiraju prema osmišljavanju turističke ponude u razdoblju od studenog do travnja, a u koje se uklapa i prihvaćeni amandman. Nužno je program zimskih događanja predstaviti što ranije kako bi ga agencije i turoperatori mogli uvrstiti u svoju ponudu.

Gradonačelnik je pozdravio predstavljene modele dodatnog sufinanciranja rashoda JU Dječji vrtići Dubrovnik s ciljem rasterećenja participacije roditelja u mjesečnoj cijeni vrtića i podizanja kvalitete usluge. Oni će se tijekom donošenja proračuna usuglasiti s već predviđenom mjerom oslobađanja plaćanja vrtića za drugo dijete. Prijedloge iz segmenta predškolskog odgoja predstavio je vijećnik Ljubo Nikolić, dok je nositelj liste Maro Kristić iznio amandman o uređenju stadiona u Lapadu, koji je također prihvaćen.

Gradski vijećnici ove liste Maro Kristić i Ljubo Nikolić istaknuli su kako je važan dokument poput proračuna poželjno donijeti jednoglasno, ali i da je nužno održati konzultacije svih klubova vijećnika. Naglasili su kako će i u daljnjem radu inzistirati na visokoj razini dijaloga i na usvajanju prakse raspravljanja svih amandmana prije održavanja svake pojedine sjednice Gradskog vijeća.

Kako bi se proračun, ali i ostale važne odluke donosile većinom  glasova, rekao je gradonačelnik Vlahušić, sve političke opcije uključene u rad Gradskog vijeća moraju biti spremne na otvoren dijalog. Kao negativan primjer suprotnog ponašanja izdvojio je današnji poziv, koji je bez prethodnog dogovora i konzultiranja s gradonačelnikom, klubovima vijećnika uputio predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković. Termin za takav sastanak definirat će se samim početkom idućeg tjedna.

 

Petar Ipšić, Grad Dubrovnik