Input your search keywords and press Enter.

Predstavljena zbirka pjesama “Trenuci neprolaženja”

„Trenuci neprolaženja“ naziv je zbirke pjesama autorice Lucije Kovačević koja je u četvrtak, 5. svibnja, predstavljena u Saloči od zrcala. Knjigu su uz samu autoricu predstavili dr. Katja Bakija, urednica knjige, i don Stanko Lasić, katedralni župnik, a pjesme su čitali Marija Zdrilić, Anuška Bolfek, Jelena Kovačević Mezek, Andrej Mezek i autoričin unuk Oliver Kovačević Mezek. Predstavljanje je glazbom na klasičnoj gitari popratio Tomislav Žerovnik.

Riječi zahvale autorica je uputila svima koji su pomogli u predstavljanju knjige ali i svima onima koji su pomogli kako bi ovo djelo bilo izdano. “Jeste li ikada osjetili kako poljubac odzvanja u našoj nutrini i kako juri prema drugima, to je to radi čega jesmo, živimo i postojimo. Ništa na ovom svijetu nije traženije od čovjeka koji je voljen i voli. Svima vama želim da osjetite tu predivnu radost“, poručila je spisateljica.

Dr. Bakija rekla je kako je Krist bio poticaj i nadahnuće za nastanak ove knjige poezije koja proizlazi iz dubokog, iskrenog i na specifičan način proživljenog autoričinog doživljaja vjere i duhovnosti. Dodala je kako sve pjesme u knjizi povezuje i ujedinjuje kršćanski pogled na svijet, te da su te pjesme iskreni odsječci autoričina života, njenog doživljaja svijeta, ljudi koji je okružuju i koje voli. „Bilježeći ono što joj je najvažnije, najbliskije, čemu je sa svim srcem posvećena, autorica pokušava svojim pjesmama opisati „trenutke neprolaženja“, zaustaviti ljepotu i s nama podijeliti svoju ljubav i radost“, kazala je urednica knjige.

„U jutarnjim satima kad se diže tama onda blista Bog. Taj moto cijele zbirke pjesama provlači se poput tanke ali vrlo čvrste niti koji uspostavlja nježni dijalog s onim kojega trajno zove u zahvalnoj i ustrajnoj molitvi“, rekao je don Stanko. Kao najdirljiviji stih u knjizi istaknuo je onaj u kojem se autorica obraća majci koju nikad nije upoznala: „Budući da znam da me čuješ, i da rado putuješ do mene, zovem te često. Mama Jele, moja mama, struji kroza me.“

Knjiga se sastoji od dva dijela koji na 120 stranica donose više od stotinu pjesama. Prvi dio posvećen je Isusu i naslovljen Ozračje davanja, dok je drugi posvećen majci naslovljen Miris ljubavi. Upravo slika majke autorice krasi naslovnicu knjige. Knjigu je izdalo Društvo dubrovačkih pisaca.

Lucija Kovačević rođena je u Dubrovniku 26.11.1947. Djetinjstvo je provela kod majčinih roditelja u Konavlima koji su je odgojili i školovali. Završila je frizersku školu u Dubrovniku. U Herceg-Novom završila je tečaj za poslovnu tajnicu. „Trenuci neprolaženja“ su njena prva zbirka pjesama. Supruga je, majka dvoje djece i baka troje unučadi.

Nikša Sentić
Ured za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *