Input your search keywords and press Enter.

Predstavljena Nova usluga HGK – indeksi cijena građevinskog materijala

11. proširena sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik, održala se u petak, 15. srpnja, u 11 sati, u hotelu Adria Dubrovnik.

 

Prema dnevnom redu, na sjednici su predstavljeni rezultati gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije za 2021. godinu.

Mirjana Čagalj, savjetnica predsjednika HGK, predstavila je  Novu uslugu HGK- indeksi cijena građevinskog materijala.

Hrvatska gospodarska komora, svjesna nepovoljne situacije na tržištu za svoje članice, uvela je jedinstvenu tržišnu uslugu i uspostavila metodologiju za izračun indeksa kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala. Indeksi koje je Komora pripremila omogućit će naručiteljima provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe projekata, sukladno zaključku Vlade o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda.

HGK indeksi uključuju i izvješća o proizvođačkim cijenama industrije i kretanja cijene sirovina na svjetskim burzama materijala u referentnom periodu od listopada 2020. do danas. Kroz indekse se analiziraju materijali i proizvodi koji su prikupljeni od strane najvećih izvođača radova u Hrvatskoj i označeni kao oni kojima se cijena najdrastičnije mijenjala. Analiza podataka, odnosno cijena, temelji se na metodi prosječne vrijednosti veleprodajnih cijena na hrvatskom tržištu. Podaci se prikupljaju od odabranih dobavljača sa značajnim udjelom na tržištu u Hrvatskoj kako bi uzorak za analizu bio relevantan. Indeks cijena svakog proizvoda dobiva se kao prosječna vrijednost dobivenih realnih cijena od tri do pet dobavljača.

Zainteresirane članice mogu potražiti ovu uslugu na web stranicama Komore ili se obratiti svom voditelju poslovnog odnosa koji će im pružiti izravnu pomoć i stručan savjet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)