Input your search keywords and press Enter.

Predstavljena monografija Dubravka Lošić u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Kapitalno dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku u ekskluzivnoj

nakladi od 500 primjeraka

                                                     

Uoči dubrovačkog sutona na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik predstavljena je monografija Dubravka Lošić,kapitalno dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku od 480 stranica, bogato ilustrirano s više od 500 fotografija u ekskluzivnoj nakladi od 500 primjeraka.

Monografiju su predstavili prijatelji i suradnici koji su zajedno s Dubravkom Lošić stvarali ovo jedinstveno djelo još od 2016. godine.

Monografija Dubravka Lošić zajednički je projekt Umjetničke galerije Dubrovnik i autorice Dubravke Lošić na kojem smo radili posljednje tri godine. Umjetnička galerija Dubrovnik postala  je bogatija za još jedno vrijedno izdanje, a ujedno na dostojanstven način valorizira svestran i bogat opus suvremene dubrovačke umjetnice, rekao je Tonko Smokvina, ravnatelj UGD.

Knjiga o djelu Dubravke Lošić, rođene Dubrovkinje  s opusom koji stvara u  svome gradu više od četiri desetljeća sadrži deset poglavlja  i šezdeset i šest  tekstova o njenim ciklusima i djelima. Pisana je sa sviješću o nemogućnosti  da se odgonetne njihov labirint struktura osjećajnosti i psihizma čiji su izvori u osobnim  i dubokim arhetipskim  pamćenjima  ali ih je moguće pratiti, iščitavati i razabrati o čemu govore.Moguće je sagledati njegove početke, njegov dosljednji i sve dublji slijed značenja  i njegov crescendo koji danas postaje zrcalom potresenog svijeta.

Njezin je rukopis, prije svega, autobiografski ili autografski,neprekidno u potrazi za onom cjelinom bića koja traži zaboravljeni vlastiti i zajednički mitski govor. Posjeduje vlastiti metabolizam imaginacije izvan matica i umjetničkih struja, odgovorna je prema ljepoti, ali i

užasu svijeta čime  ga iscjeljuje, čini cjelovitim i njeguje u ženskom arhetipu. U haptičnim i gestualnim poljima svojih ciklusa; u Tragovima,  Brodovima, Lunama, Rozarijima, Kalamotama, Korama, Lunama,   Trkačima, Morskim psima, Lapadima,  Kišama, Albama albulama.  stvarala je posvete svijetu.  Stasala je u postmodernoj 1980-ih godina s pogledom prema modernizmu danas stvarajući velike zaslone svijeta  čiji su izvori u južnoj meteoropatiji podneblja i njegovoj melankoliji. Njezina umjetnost nadilazi ovu sredinu i ovo podneblje i ulazi u znakove i pokrove svijetaistaknula je na predstavljanju Margarita Sveštarov Šimat zagrebačka povjesničarka umjetnost i autorica teksta monografije.

Pregledala sam više od dvije tisuće fotografija, vraćala sam se u prošlost i ponovno proživljala sve moje cikluse koji uvijek proizlaze iz osobnih iskustava i promatranjem života oko sebe. Neizmjerno sam zahvalna svim mojim prijateljima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju knjige. To mi je iskustvo na ovom projektu bilo dragocjeno jer surađujući s timom upoznala sam i sebe. Margariti sam zahvalna jer je od samog početka naše suradnje razumjela moju osjetljivost i nalazila pravu mjeru u izlaganju mojih radova i mene. Damir mi je nesebično pomagao svojim znanjem i iskustvom i njegova stalna podrška davala mi je sigurnost. Dominic i ja potpuno smo se razumjeli od samog početka i neprestano me odušveljava njegova strast, istančan osjećaj za mjeru, odnose, i sklad. Veliko hvala i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i ravnateljiu Tonku Smokvini, Gradu Dubrovniku i Ministarstvu kulture i medija koji su mi pružili potporu u stvaranju monografije,  izjavila je Dubravka Lošić.  

O monografiji:

Kapitalno dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku od 480 stranica, bogato je ilustrirano s više od 500 fotografija čiji je autor zagrebački umjetnički fotograf Damir Fabijanić uz još niz fotografskih imena poput Veronice Arevalo, Damila Kalogjere, Mile Kovača, Željka Šoletića, Nine Šolića i Željka Tutnjevića. Autor je grafičkog dizajna Dominic Horn. Fotografije su pripremljene za tisak u fotostudiju Iće i piće. Redaktorice su Dunja Pavlović i Dubravka Lošić, a lektorica je i korektorica Dunja Pavlović.  Graham McMaster preveo je monografiju na engleski jezik, a suradnik je za engleski jezik Davor Lilić.   Monografija, koja izlazi u ekskluzivnom izdanju od 500 primjeraka, tiskana je u tiskari Printera Grupe iz Zagreba.

O Dubravki Lošić:

Dubravka Lošić rođena je u Dubrovniku gdje živi i radi kao samostalna umjetnica. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Apsolventica je povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2015. pokrenula je manifestaciju Susret u depou koju organizira u svom ateljeu u Gružu, a ovi Susreti u međuvremenu su postali jedna od nezaobilaznih i nezaboravnih atrakcija na kulturnoj sceni Grada Dubrovnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.