Input your search keywords and press Enter.

Predstavljena knjiga “Fragmenti sjećanja na dubrovačku 1991.” u Saloči od zrcala

U petak, 30. lipnja 2023. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad predstavljena je knjiga “Fragmenti sjećanja na dubrovačku 1991.” autorice Berte Dragičević. Uz autoricu, na predstavljanju su sudjelovali gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković, autori priloga u knjizi, ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić, ratni kolega Miho Katičić, novinar Željko Žutelija, te urednica Iva Dedo koja je ujedno i moderirala susret.

 

U svojem obraćanju, urednica Iva Dedo izrazila je zadovoljstvo što je publika brojna. Istaknula je zaslužnost dubrovačkih branitelja u pobjedi protiv nadmoćnog neprijatelja te važnost pravovremenog informiranja javnosti. Autorica knjige, Berta Dragičević, dugogodišnja tajnica IUC-a i diplomirana pravnica, posvetila se rekonstrukciji traumatičnog razdoblja svojeg života tijekom rata u Dubrovniku. Njena knjiga donosi svjedočanstva i sjećanja na izazovne trenutke koje je Grad proživio, ističući važnost ne samo oružane, već i verbalne obrane.

 

Berta Dragičević je tijekom rata obnašala funkciju koordinatorice Službe informiranja i veza u Kriznom štabu Općine Dubrovnik, a kasnije je postala jedna od koordinatora Službe za odnose s javnošću.U tom je vremenu njezin zadatak bio informirati Zagreb i inozemne javnosti o ratnim stradanjima koje su pogodile područje općine.  Na predstavljanju knjige, Dragičević se zahvalila svima koji su prisustvovali te istaknula važnost sjećanja na ratnu jesen 1991. i dragocjeni doprinos obrani Grada.

 

-Dugo mi je trebalo za odlučiti se treba li sve ovo zabilježiti, a na Ivin poticaj sam shvatila da je moja dužnost da ovom knjigom podsjetim na dragocjene doprinose obrani od strane mnogih u gradu i mnogih izvan njega. – istaknula je autorica.

 

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je važnost knjige kao trajnog spomena za buduće generacije. Naglasio je da je prošlo 32 godine od početka agresije na Dubrovnik te da su mnogi poznati i nepoznati heroji dali svoj doprinos za vrijeme agresije. Knjiga Berte Dragičević, s bogatim dokumentarnim materijalom, svjedoči o načinu na koji je Grad branjen i pruža pouke budućim generacijama o brizi za vlastiti grad i izbjegavanju ponavljanja takvih stradanja. Gradonačelnik je također istaknuo važnost pamćenja kao alata, a ne mržnje.

 

U knjizi su također prilozi ratnog gradonačelnika Pere Poljanića, ratnog kolege Mihe Katičića, novinara Željka Žutelije, Stjepana Sučića iz Matice Hrvatske te Dubrovkinje iz Washingtona Tane Dušilo Cavich. Ratni gradonačelnik Dubrovnika, Pero Poljanić, istaknuo je generala Nojka Marinovića kao najzaslužniju osobu za obranu Dubrovnika tijekom rata. Poljanić je pohvalio Marinovićevo vojno znanje i neponovljiva djela koja su doprinijela obrani grada. Također je spomenuo važnu ulogu Berte i Kathleen Wilkes u redovitom informiranju svijeta o događanjima u Dubrovniku.

 

Ratni kolega Miho Katičić zahvalio se autorici Dragičević na pozivu da napiše prilog u knjizi, izražavajući svoju čast i prisjećajući se njihovog zajedničkog rada i prijateljstva tijekom teških vremena rata. Novinar Željko Žutelija također je izrazio zadovoljstvo što je sudjelovao u stvaranju knjige i surađivao s autoricom, naglašavajući važnost očuvanja sjećanja i kulture sjećanja. Knjiga se smatra dragocjenim povijesnim svjedočanstvom i podsjetnikom na prethodna stradanja i važnost obrane Dubrovnika i Hrvatske. Željko Žutelija je također u svibnju u kolumni časopisa Nacional sugerirao da bi se  knjiga trebala koristiti  kao udžbenik povijesti za mlađe generacije.

 

Svi sudionici predstavljanja izrazili su podršku autorici i čestitali na hrabrosti i upornosti u stvaranju knjige koja će trajno svjedočiti o vremenima koja se ne smiju zaboraviti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.