Input your search keywords and press Enter.

Predstavljen program Dana kršćanske kulture 2017.

Konferencija za medije povodom ovogodišnje manifestacije Dana kršćanske kulture održana je u četvrtak, 30. ožujka, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Na konferenciji su govorili dr. sc. Miro Radalj, ravnatelj manifestacije Dana kršćanske kulture, dr. sc. Joško Mikuš, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, i dr. sc. Slavica Stojan, članica Vijeća i predsjednica Ogranka Matice hrvatske Dubrovnik, dok je moderator bio Nikša Sentić.

Dani kršćanske kulture u Dubrovniku održat će se od subote, 1. travnja, do ponedjeljka, 10. travnja, na različitim lokacijama, odnosno do 11. travnja u Splitu i Šibeniku. Na konferenciji je rečeno kako je cilj manifestacije promicanje i ukazivanje na ona djela, autore i događaje na kojima je izgrađena europska kultura i na čijim temeljima stoji i hrvatska kulturna baština, a obuhvaća bogat društveni, kulturni, umjetnički i duhovni program.

U Dubrovniku se ova manifestacija organizira dvanaesti put, ove godine u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u suradnji s nakladnom kućom „Verbum“ iz Splita.

Pročelnik Vijeća Mikuš izdvojio je neka događanja u sklopu ovogodišnje manifestacije koju će u subotu, 1. travnja, otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 19.30 sati, nakon čega će uslijediti koncert „Pogledaj Gospode“ Katedralnog zbora iz Đakova i mješovitog pjevačkog zbora „Cappella Odak“ iz Zagreba.

Što se tiče glazbenog programa u Dubrovniku izdvojio je korizmeni koncert duhovne glazbe u utorak, 4. travnja, u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovijesti Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora,korizmeni koncert u subotu, 8. travnja, na kojem će Dubrovački simfonijski orkestar i Dubrovački komorni zbor uz ostalo premijerno izvesti „Salutis aram Blasius“ Tomasa Restiaia, te na zatvaranju manifestacije, 10. travnja, koncert dubrovačkih zborova i klapa koji je priredio maestro Krešimir Magdić, a na kojem će se moći čuti i napjev iz Konavala „Gospin plač“.

Napomenuo je kako će ove godine biti i 20 godina od kada je započeo križni put na Srđ, te da će u Noći muzeja, uz obilazak dominikanskog samostana i katedralne riznice, u franjevačkom samostanu Male braće na poseban način biti obilježeno 700. godina najstarije europske ljekarne u kontinuitetu.

„Ne bi se ovi dani mogli osmisliti i odvijati da nema vrlo dobre suradnje mnogih čimbenika kulturnoga i znanstvenoga života našega grada, primjer je i suradnja s Maticom hrvatskom ogranak Dubrovnik, ali i s onima koji su godinama uključeni, Dubrovački simfonijski orkestar i Dubrovački komorni zbor, Srpska pravoslavna općina Dubrovnik te ekipa entuzijasta iz Fotokluba ‘Marin Getaldić’“, kazao je pročelnik Mikuš.

Članica Vijeća Stojan rekla je kako će u svom predavanju „350. obljetnica Velike trešnje u Dubrovniku“, koje je organizirano u suradnji s Maticom hrvatskom, javnosti uz obilježavanje ovog teškog događaja za Dubrovnik predstaviti i osobni pogled jednog dubrovačkog aristokrata na cijeli taj nemili događaj. „Tom fenomenu prišla sam s ljudske strane čitajući kako je potres doživio čovjek s imenom i adresom. Čovjek koji je u tom potresu izgubio većinu svoje obitelji.

Spomenula je i otvaranje arheološke izložbe „Otkrivanje starih dubrovačkih katedrala“ u srijedu 5. travnja u atriju Palače Sponza, te izložbu „Crkve našega Grada“ kojom će u suradnji s Fotoklubom „Marin Getaldić“ biti predstavljeni eksterijeri i interijeri dubrovačkih crkvica i kapelica.

Ravnatelj manifestacije Radalj rekao je kako je iznimno zadovoljan programima koji su ponuđeni u sva tri grada, te kako zaista pokazuju bogatstvo tradicije koju baštinimo. Ujedno je zahvalio i medijima što su svih ovih godina pratili sva događanja te na taj način pomogli da se lakše ostvare ciljevi manifestacije Dana kršćanske kulture.

U ponedjeljak, 10. travnja, manifestaciju će u crkvi Male braće nakon koncerta duhovnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa i zborova, u 21 sat zatvoriti dubrovački biskup.

U okviru ove manifestacije dodjeljuje se nagrada Andrija Buvina za doprinos kršćanskoj kulturi, a koje je dobitnik ove godine Robin Harris.

Osim u Dubrovniku Dani kršćanske kulture održavaju se u Splitu i Šibeniku, a pokrovitelji su: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarska nadbiskupija, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik.

Točan raspored događanja možete pronaći na web stranicama Dubrovačke biskupije i stranicama Dana kršćanske kulture 2017.

Nikša Sentić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)